Dr Milanko Šekler
Printscreen
Dr Milanko Šekler

Printscreen

Dr Milanko Šekler, Foto: Printscreen

Dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog iz Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu, kaže da većina građana o virusu zna nedovoljno, što ometa njihovu borbu za zdravlje. Ovaj stručnjak sa svojim timom prvi je pročitao genom koronavirusa, a ono što je otkrio od neprocenjivog je značaja za lečenje.

- Nema iskusnih naučnika po pitanju koronavirusa, jer svet za njega zna nepunih godinu dana, a da bismo imali šanse protiv njega stanovništvo mora da se informiše i shvati kako on funkcioniše. On inficira čitav ljudski organizam, a disajni organi su mu samo ulazna vrata u naše telo. U njima se umnožava, a onda se putem krvotoka i verovatno limfotoka širi po čitavom organizmu - objašnjava dr Šekler.

Kako kaže, s obzirom da prvo inficira organe za disanje, tu se i štetne posledice njegovog prisustva i umnožavanja prvo i uoče, ali on nastavlja da ide dalje po telu.

- Važno je znati i da ovaj virus ima svoj omotač, koji je veoma osetljiv na dejstvo spoljašne sredine. Zbog toga je osetljiv na isušivanje, pa brzo gubi infektivnost na suvim površinama, kao što su čaše, stoljnaci, prozori, kvake, zidovi i beton, a osetljlivi su i na visoke temperature iznad 56 stepeni Celzijusovih - kaže dr Šekler.

On dodaje da koronavirus kako bi nekoga inficirao mora da uđe u organizam preko ćelija naše nosne sluzokože, grla, sinusa, dušnika ili pluća i da se veže za tačno određena mesta - kaže on, i naglašava da tada počinje drama:

- Tada virus počinje da se ponaša kao gazda kuće, kreće da koristi sve što se nalazi u našim ćelijama, kako bi proizveo što više svojih potomaka i to tako da od jednog virusa pravi hiljade novih i to za svega nekoliko časova ili dana. Onda ta inficirana ćelija prsne, raspadne se od tolike količine virusa - objašnjava on zaprepašćujuću činjenicu.

Virusi se odatle šire po ostalim ćelijama kao prilikom eksplozije, pa ponavljaju isti proces.

Što više virusa pokupite, veća je šansa da se razbolite

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Još pre pojave simptoma zaraženi počinje da izbacuje viruse iz organizma kroz sitne kapljice pljuvačke dok govori, kašlje i kija, a što više tih čestica prenese na svoje kontakte, veća je verovatnoća da ih zarazi.

- Ako udahnete ili unesete nekoliko hiljada ili desetine hiljada virusa odjednom, na primer zagrlite se sa nekom inficiranom osobom i zajedno pevate na nekoj svadbi, slavi, rođendanu, koncertu ili noćnom klubu, onda je to količina virusa dovoljno velika da nadvlada vaše odbrambene mogućnosti.

Pročitajte još:

Tagovi

Komentari (1)

Maske

07.12.2020 09:16

Vrlo je iritantno i prepotentno ponašanje onog veterinara šeklera! Njegovo samohvaljenje je degutantno. Pitao bih ga: šta se događa sa virusima u kapljicama koje se nahvataju sa spoljne strane maske, posle isparavanja tih kapljica!? Ti virusi vrlo lako ulaze u naše respiratorne organe, jer maske ih ne mogu zadržati. Znači, maske su štetne i služe za sakupljanja virusa. Drugo, maske ne dozvoljavaju virusima da izlaze iz nas prilikom izdisaja već se (isto kao u prvom slučaju) skupljaju sa unutrašn