U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina
Alo!/Masanori Jošida
U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina

Alo!/Masanori Jošida

U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina , Foto: Alo!/Masanori Jošida

Jedna žena je na svom Tviter profilu podeli sa pratiocima vest da njen muž ima antitela na korona virus, a da pritom nije imao nikakve simptome.

- Muž mi ima antitela na koronu. Nit kinuo, niti se zakašljao, a temperatura ni u prolazu - napisala je ona.

Samim tim što ima antitela znači da je preležao korona virus, a kako nije imao nikakve simptome može da se svrta u grupu tihih prenosioca.

Da li se plašite koronavirusa?

 

Kako je objasnila, on je za visok broj antitela saznao jer je trebalo da ima neku drugu intervenciju.

- Biće da sam imala i ja, ne odvajamo se od početka korone. Ići ću i ja sebe da proverim - napisala je ova korisnica Tvitera u daljoj prepisci sa pratiocima.

Među komentarima su se našli i drugi asimptomatski slučajevi, što samo još jednom pokazuje koliko je bitno da se čuvamo jer ne znamo ko je kliconoša, a ko nije.

koronavirus

Printskrin

koronavirus, Foto: Printskrin

- Ja sam imao koronu, moja žena ne. Kad neko nema simptome, a to je većina, koncentracija virusa na sluzokoži je jako mala, a uzimanje brisa je temeljnije od poljupca - jedan je od komentara.

Onda se javio još jedan slučaj: "Evo upravo koleginica saznala isto danas. Negativan test, nije imala koronu, a ima antitela".

Najopasnijih 48 sati

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije da je korona virus najopasniji 48 sati pred kraj inkubacionog perioda i na početku pojave simptoma, jer oboleli ne mora da ima indikacije Covid 19, a može lako da zarazi druge.

- Inkubacija je period između dolaska u kontakt sa virusom do momenta ispoljavanja infekecije. Kod ove infekcije čovek je najopasniji pred kraj inkubacionog perioda i na početku, jer tada ne ispoljava nikakve simptome, ali može da zarazi druge - rekla je ona.

Kako je istakla, postoji začajan procenat osoba, koji nemaju nikakvu simptome, što je poznato u epidemiologiji.

- To možemo da posmatramo sa dva aspekta, jedan je da tu osobu posmatramo kao potencijalnu tempiranu bombu koja nije svesna da u sebi nosi virus i oko sebe nesmetano širi infekciju. Sa druge strane, dobra stvar je da su mnoge osobe kroz taj asimptomatski efekat stekle imunitet i polako grade naš kolektivni imunitet. Bitno je da se naglasi da osobe koja ima minimalne simptome, ili ih uopšte nema, širi infekciju - objasnila je dr Kisić Tepavčević ranije.

Pročitajte još: