Ponovo rade kafane u Srbiji

Alo.rs | vesti 2020-05-02 22:30:32 2020-05-02 22:30:32

Zaposleni neće moći da rade bez maski i rukavica

Alo.rs

Posle mesec i po, restorani i kafići od sutra ponovo počinju sa radom.

Zaposleni neće moći da rade bez maski i rukavica, a gosti u lokal neće moći da kroče ako prethodno obuću ne očiste prolaskom kroz dezo-barijeru, a ruke dezinfekcionim sredstvom.

Dezinfekciona sredstva i krpe u rukama, metle, đubrovnici, usisivači, rasklopljene merdevine kako bi se detaljno očistila i ne tako pristupačna mesta, slika je koju je reporter “Alo!” zatekao u gotovo svakom ugostiteljskom lokalu u koji je ušao i porazgovarao sa radnicima i vlasnicima.

Svi do jednog kažu da jedva čekaju da ponovo počnu sa radom. Upoznati su, ističu, sa svim merama i naglašavaju da će ih se bez izuzetka pridržavati.

- U ponedeljak konačno otvaramo lokal. Na svakom stolu nalaziće se dezinfekciono sredstvo, na ulazu u lokal biće dezo-barijera, zaposleni će raditi sa maskama i rukavicama. Zasad nam niko nije rekao da treba da imamo pregradu od pleksiglasa, ali ako se i to bude tražilo, naravno da ćemo nabaviti i postaviti. Pravilo je da jedna osoba bude na dva i po kvadrata. Razmak između stolova iznosiće dva metra. Mi smo dosad radili tako što smo prodavali kafu “za poneti” - navodi za “Alo!” Miloš Marušić, vlasnik “Loustic bara” u Njegoševoj ulici na Vračaru, i ističe da niko od zaposlenih nije ostao bez posla.

U obližnjoj kafeteriji takođe je bilo radno. Goste će na samom ulazu čekati dezo-barijera, ali i dezinfekciono sredstvo za ruke.

I u jednom vračarskom baru radnici su čistili od ranih jutarnjih sati. Džoger, krpe, ali i merdevine, bili su nasred lokala.

- Naravno da ćemo poštovati sve mere. Verujte da jedva čekamo da otvorimo, baš smo se uželeli i posla i mušterija - navode u tom baru. Čuvena kafana “Kalenić” juče je imala katanac na vratima, ali ukoliko su planirali da otvore u ponedeljak, danas će, ako to nisu učinili prethodnih dana, morati da prionu na posao. M. K.

Neke od obaveznih mera

- Obavezno nošenje lične zaštitne opreme svih zaposlenih tokom rada (maske, radne uniforme i po potrebi rukavice).

- Poželjno je da zaposleni koji direktno komuniciraju ili uslužuju goste i korisnike koriste i vizir.

- Bez maski u prostoru objekta mogu boraviti samo gosti dok su za svojim stolom jer piju piće ili jedu, a dezinfikovali su se pri ulasku.

- Masku nose gosti u ugostiteljskom objektu prilikom preuzimanja hrane putem šalterske prodaje.

- Na ulazu u objekat moraju se postaviti dezo-barijere i dozeri za dezinfekciju ruku za obaveznu dezinfekciju pri ulasku u objekat.

- Raspored stolova u zatvorenom ili na otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata treba organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima ne bude manji od dva metra.

Expand player
Pogledajte više