Koliko maske zaista štite i do kad ćemo ih nositi?

Alo.rs / M. Š. | vesti 2020-07-03 11:05:20 2020-07-03 11:05:20

Lekari kažu da zaštitne maske nisu potpuna garancija da ćemo se sačuvati od zaraze, ali da mogu značajno da umanje mogućnost da se inficiramo.

Printscreen

Epidemiolozi, lekari sada kažu da su maske važne (mada su drugačije pričali pre nekoliko meseci). Na ulicama Beograda, a pogotovo u javnom prevozu, građani u ogromnoj meri poštuju preporuke i nose maske, pojedini i rukavice, iako u vozilima uopšte nije prijatno (doduše, u pojedinim rade klime).

Dr Predrag Kon objašnjava zašto su maske važne i koliko zaista štite.

- Virus jasno poručuje da je ovde, nemojte da razmišljate da ću nestati, ja sam ovde i mislim i trajem. Sigurna prevencija za sve virusne infekcije jeste vakcina, druga sigurna je sprečavanje bliskog kontakta na udaljenosti od 1 metar i maske. Moramo se adaptirati da ćemo nositi maske dok se ne razvije vakcina. Ako svi nose maske mogućnost prenosa svedena je na 1% posto, što je ozbiljan rezultat. Ozbiljno štite, ali samo ako ih svi koriste - rekao je Kon.

Kon nam poručuje da nemamo na koga da budemo besni, osim na virus,

- Maske su dugoročna mera, možemo da budemo besni, ljuti, ali bes usmerite ka virusu, on je kriv za sve -ističe doktor.

Pročitajte još:

Sam je primetio da će biti kritika vezanin za to što ranije nije pričao tako.

- Ranije su podaci pokazivali potpuno suprotno. Ali niko nije radio istraživanje kada svi nose maske - ističe Predrag Kon.

Očekuje se da će ova teška situacija trajati nedelju dana, a da bi onda trebalo da usledi poboljšanje.

- Prosečna inkubacija je 5 do 7 dana, posle ćemo videti rezultate primene ovih mera koje sada sprovodimo. Nošenje maski je najznačajnija odluka, a potom zabrana javnog okupljanja u zatvorenom gde je dozvoljeno do 100 ljudi, a na otvorenom ne više od 500 ljudi - zaključio je Kon.

 

Expand player
Pogledajte više