KAD STIGNE POZIV, OBAVEZNO SE ODAZOVITE Ko ne ode na vojnu vežbu ide u ZATVOR, a ovako tu obavezu možete da ODLOŽITE!

Može da traje i do 90 dana godišnje, a ovo je 9 razloga kojima može da se odloži

Vojska Srbije
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

Muškarci mlađi od 60 godina i žene mlađe od 50 godina, koji su služili vojsku, imaju zakonsku obavezu da prođu redovnu obuku rezervista, a kada poziv stigne na kućnu adresu za neodazivanje sledi novčana ili kazna zatvora.

Ko ostane bez posla ili nema dovoljno radnog staža ili je na birou MOŽE RANIJE U PENZIJU!

Plata i dok traje vežba

Mnogi se pitaju šta se za to vreme dok je građanin na vojnoj vežbi dešava sa poslom, odnosno da li će dobit platu. U RCMO kažu da osobi koja je u radnom odnosu za vreme vežbe pripada naknada u visini njegove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci.

Pripada mu i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje. Nezaposlenima pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada, kažu u RCMO.

Na vojnu vežbu građani mogu biti pozvani najviše do 90 dana u toku jedne godine, a da služe u rezervnom sastavu obavezni su svi oni vojni obveznici koji su odslužili vojni rok sa oružjem, bez oružja i dobrovoljno ili su regulisali ovu obavezu na drugi način, ako i i žene koje su u vojnoj evidenciji.

Oni koji se ne odazovu po pozivu za vojnu vežbu, kako kažu u Regionalnom centru Ministarstva odbrane (RCMO), podležu novčanoj kazni od 10.000 do 50.000 dinara ili kazni zatvora do 60 dana.

Prinudno privođenje

Kada stigne poziv za vojnu vežbu, građnin je obavezan da se javi u vreme navedeno u pozivu i da ponese potrebne stvari i isprave. Ako je neko sprečen zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga, dužan je da o tome izvesti nadležne.

Zagreb STRAHUJE od Srbije, a jedan dogovor ih je dodatno IZBEZUMIO!

- Ako se regrut ili lice u rezervnom sastavu ne odazove pozivu, a izostanak ne opravda, biće prinudno priveden – kažu u RCMO.

Opravdani razlozi za

Vojna vežba može da se odloži ili prekine ako je:

-građanin podneo zahtev zbog bolesti
- ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozvan drugi član domaćinstva ili se već nalazi na služenju vojnog roka
- ako polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu
- ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre
- ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju
- ako bi usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ono bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj time što bi osoba bila na vojnoj vežbi
- ako u mestu u kome pozva osoba živi vlada zarazna bolest
- zbog potreba službe odnosno, ako odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik
- vežba koja traje duže od tri dana može poljoprivredniku i privredniku biti odložena ako u domaćinstvu nema člana sposobnog za - privređivanje

Šešelja HRVATI prvo ŠOKIRALI, a onda im je POSLAO PREJAKU poruku!

Osam dana rok

Zakon predviđa da se zahtev za odlaganje vojne vežbe podnosi u roku od osam dana od dana prijema poziva. Zahtev se može podneti i kada nastane razlog za odlaganje, kao što je recimo u slučaju bolesti ili nekih drugih, nepredviđenih situacija. U ostalim slučajevima, ukoliko zakasnite, zahtev za odlaganje se odbacuje kao neblagovremen.

Lazar pretrčavao ulicu, jedan automobil ga UDARIO, a onda se dogodilo nešto mnogo gore!

Koje žene su u obavezi da se odazovu

Kada su u pitanju žene, vojne vežbe su obavezne za one koje su podnele zahtev za dobrovoljno služenje vojnog roka, koje su odslužile vojni rok i koje su bile profesionalni pripadnici vojske, a kojima je prestala profesionalna vojna služba. Samo žene koje imaju ratni raspored u jedinicama Vojske Srbije mogu biti pozvane na vežbe i obuku.

Samohrani otac će na vojnu vežbu kada deca budu punoletna

Nedavno je Subotičaninu Atili Bartoku odložena vojna vežba pošto se na kapiji kasarne u Bačkoj Topoli pojavio sa dvoje maloletne dece kojima je jedini staratelj.

- To što se Atili Bartoku odložila vojna vežba zbog toga što je samohrani otac dvoje maloletne dece, ne znači da isti neće biti pozvan na vojnu vežbu dok mu deca ne postanu punoletna. Imenovani do sada nije bio na vojnoj vežbi, iako lice u rezervnom sastavu može biti pozvano na vežbu. U svakom slučaju, on ima pravo da kada dobije poziv za vojnu vežbu uvek podnese zahtev za odlaganje vojne vežbe – kažu u ovoj službi.

PROČITAJTE ŠTA SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE. 

 • Korisnik: Slobodan
  12/07/2018 - 23:33
  Neznam da li je ovo tužno ili smešno.U zemlji je ukinuta vojna obaveza pa tako oni koji imaju tridesetak godina nemaju obaveze u rezervi jer nisu služili vojsku a oni koji su prešli pedesetu i nekad su bili u kategoriji trećepozivaca imaju obavezu i ratni raspored.Jadna si zemljo ako će starci da te brane.
 • Korisnik: dragan
  12/07/2018 - 21:45
  pa i za to cemo u Hag.Bio sam i u vojsci i na ratistu ali sa ovakvom vlascu i ministrima ni na vezbu.Kad je bilo bombardovanje elita nasa je odletela preko a sirotinja raja grca neka hvala vam platite profesionalce pa neka cuvaju zarasle kasarne
 • Korisnik: Mila
  12/07/2018 - 21:43
  Otrcana prica svih politicara kad ne znaju kako vise da zastrase ovaj jadan narod jesu price o Ratu. Vise su smesni zaista. Srbija da ratuje pritiv koga....
 • Korisnik: misel
  12/07/2018 - 20:57
  zamisli ovaj tetkin ministar vojni nije sluzio vojsku sad kao trazi vojne vezbe neka Vodi tetku na vezbe a moze I tecu Koji lik Vodi vojsku boze spasi nas
 • Korisnik: Volf
  12/07/2018 - 18:21
  General sa činom ,,dezerter'' ispira pamet.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs