Plaža, more, leto, turisti
Alo! I. M.
Plaža, more, leto, turisti

Alo! I. M.

Plaža, more, leto, turisti, Foto: Alo! I. M.

U novonastaloj situaciji, turistički pečalbari ostali su kratkih rukava zbog neumoljivog stava zemlje koja je omiljena destinacija građana Srbije. Ove godine tek poneko je uspeo da uđe u Grčku nakratko početkom juna. Zatim je sezona stala, praktično pre nego što je i počela.

Vlasnik stana u Nea Mudaniji na Halkidikiju Miroslav Stefanović ističe da je u uslovima pandemije sve neisplativo i da su gubici veliki. Cela sezona, od kraja maja do septembra, bila je rasprodata, međutim, korona je pokvarila sve planove, i njemu i ostalim vlasnicima nekretnina, ali i turistima koji su želeli da svoj odmor provedu u ovom delu Grčke.

Planirate li letovanje ove godine?

 

– Sve avansne uplate za rezervacije smo ili vratili gostima ili su ih oni na svoj zahtev ostavili za sledeću godinu, za koju se nadamo da će biti bolja od prošle. Do stana nisam uspeo da dođem jer je građanima Srbije i dalje zabranjen ulazak u Grčku, a troškove održavanja, struje, komunalija i porez moram da platim. To je nešto više od 2.000 evra. Grci uredno šalju sve račune i mi kao državljani Srbije nemamo pravo ni na kakve olakšice – naglašava Stefanović. Da bi ušli u Grčku, Srbi koji tamo imaju kuće i stanove moraju da imaju nekretninu vrednu najmanje 250.000 evra. U pitanju je „golden viza”, koja podrazumeva da se odmah dobije boravišna dozvola.

Stalni boravak samo za bogate

– Kupovinom nekretnine od 250.000 evra ili više, kupac automatski stiče pravo da traži boravišnu dozvolu, odnosno program „golden viza”. Supružnik, deca do 21 godine i roditelji vlasnika takođe stiču pravo da apliciraju za ovu vizu. Boravišna dozvola se izdaje na period od pet godina i obnavlja se nakon isteka bez problema, sve dok u svom vlasništvu imate nepokretnost koja ispunjava navedene uslove – navodi direktor predstavništva „Grekodom divelopmenta” u Srbiji Nikola Nedeljković.

Letovanje

Tanjug

Letovanje, Foto: Tanjug

Stefanović ističe da vlasnici „jeftinije” nekretnine nemaju apsolutno nikakve povlastice kad je ulazak u Grčku u pitanju. – U normalnim okolnostima dozvoljen nam je boravak u kontinuitetu od 90 dana kao za sve zemlje šengena, a zatim se pravi pauza od tri meseca do ponovnog ulaska u toku šest meseci godišnje. U prevodu, sve i da „seckamo” tih tri meseca, na primer da idemo deset puta po devet dana, ne možemo prekoračiti dozvoljeni boravak za pola godine – kaže Stefanović.

Interesovanje za kupovinu ne prestaje

Bez obzira na sve teškoće, interesovanje za kupovinu nekretnina u Grčkoj ne jenjava, ali ništa se ne može uraditi dok ne prođe pandemija kovida.

– Problem je što kupci ne mogu da vide nekretnine, tako da nam to otežava prodaju stanova i kuća – kaže Ana Pavlica Majorov iz jedne beogradske agencije. – Zbog velikog interesovanja za nekretnine prethodnih godina, cena kvadrata je povećana i do 30 odsto u primorskom delu. Tako je prosečna cena kvadrata na Kasandri 1.100 evra, a za novogradnju ide i do 1.800 evra.

Omiljena mesta

Srpskim kupcima je i dalje najinteresantniji severni deo Grčke, odnosno regije kao što su Halkidiki, Solun, Olimpijska regija, Asprovalta, Kavala itd. Postoji interesovanje za ostrva Krf, Tasos i Krit, kao i za Atinu, koja kao glavni grad ima puno potencijala sa investicione strane.

Pročitajte još:

Komentari (2)

sneg

20.01.2021 17:52

Hvala im lepo. Ima i drugih destinacija

Ivana

21.01.2021 19:22

U Grčku smo išli i odsedali u veoma skupim i luksuznim hotelima. Znam Grčki i to je veliki prioritet.Ko voli recimo Španiju a pri tom govori Španski oseća se svakako sigurnije u toj zemlji.Medjutim nije me niko uspeo nagovoriti da kupujem tamo kuću,stan i vezujemo se za jedno mesto.Mislim da je ta investicija promašaj. U hotelima Grci mene služe i to je prava stvar.Uslov 250.000 evra je ironija.Kome treba grčki pasoš kada ga svi Šiptari imaju?