ZABACITE GLAVU UNAZAD... Kako zapravo izgleda testiranje na koronavirus? (VIDEO)

Svakog dana u 15 sati čujemo na redovnoj konferenciji koliko se ljudi testiralo na koronavirus, koliko ih je pozitivno, koliko negativno i koliko ih ima na kućnom, te na bolničkom lečenju. Ali, kako zapravo izgleda testiranje na koronavirus?

Testiranje na COVID-19
Testiranje na COVID-19, Foto: Printscreen / Youtube

Za početak, nije reč o davanju krvi kao što su mnogi pomislili, iako nije na odmet naravno, jer se prisustvo virusa naravno, uočava i u krvnoj slici, međutim...

Test se obavlja na osnovu brisa koji se uzima iz usta ali i kroz nos. Procedura uzimanja brisa nije prijatna ali je vrlo kratka.

Pomoću izuzetno tankog štapića, koji prolazi kroz nozdrvu, uzima se uzorak sluzi sa zadnjeg zida nazofaringsa - mesta na kojem se sreću nos i usta.

Većini kratko zasuze oči, ali ta neprijatnost brzo prođe.

Rezultati najčešće stignu za četiri dana.

Stručnjaci smatraju da je uzimanje brisa kroz nos bolje, da su rezultati sigurniji i danas se ovo smatra zlatnim standardom kad je reč o testiranju na virus COVID-19.

Stručnjaci pak ističu da u medicini postoje i mnogo teže dijagnostičke procedure od ovog uzimanja brisa.

virus
virus, Foto: Printscreen Youtube

Najvažnije je, kako kažu, da se čovek opusti, duboko udahne vazduh i zabaci glavu unazad. Time omogućava da se sve završi vrlo brzo.

Rezultat testa ovako uzetog uzorka je pouzdaniji, jer ako se uzima oralno, u grlu pljuvačka može da razblaži koncentraciju virusa pa je u tom slučaju sigurnost testa manja.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi