Respirator
Tanjug
Respirator

Tanjug

Respirator, Foto: Tanjug

U tome su im spremno uskočili u pomoć i proizvođači automobila koji su svoje fabrike "preštelovali" u izradu spasonosnih aparata.

- Glavni razlog zašto je ovo kriza jeste činjenica da respiratora nema dovoljno za sve kojima je potreban, a pacijenti bez respiratora umiru - upozorio je prof. Dejvid Stori iz bolnice u Melbournu.

- Iskustvo Italije i Španije i matematička procena stručnjaka ukazuju na to da broj obolelih od COVID-19 koji zbog ozbiljnosti stanja zahtijevaju korišćenje respiratora ide iznad stvarnog kapaciteta bolnica u normalnim okolnostima. Bez respiratora, brojni pacijenti koji bi u normalnim okolnostima i preživeli virus, zbog težine infekcije umiru - objašnjava prof. Sarat Ranganatan, član odbora Australijske respiratorne komore.

Što je respirator i kako deluje?

Mehanički respirator je sprava koja se koristi kako bi pacijentima s teškim respiratornim stanjem, među kojima su i upala pluća, olakšala disanje.

Respirator

Shutterstock

Respirator, Foto: Shutterstock

Pre nego što se pacijent priključi na respirator, medicinsko osoblje ga intubira, a taj proces najčešće izvode anesteziolozi. Nakon što se pacijent uspava, provuče mu se cev kroz usta do plućnih krila. Iako je reč o rutinskom postupku, u slučaju pacijenata zaraženih koronavirusom medicinsko osoblje mora da bude veoma oprezno kako bi izbeglo zarazu.

Cev je spojena na respirator, pa medicinsko osoblje može da prilagodi količinu kiseonika koji se šalje u pluća.

Kada pacijent mora na respirator?

Pre nego što pacijenta spoje na mašinu, osoblje traži signale da je došlo do respiratornih poteškoća. Neki od jasnih znakova su povećani broj udaha, visok udeo ugljen dioksida u krvi i osećaj izgubljenosti ili pospanosti.

Prosečan broj udaha po minutu je 15, ali kada broj skoči na 28, osoblje to shvati kao signal da treba razmotriti korišćenje respiratora. U normalnim okolnostima prvo se razmatra manje invazivna metode podizanja nivoa kiseonika, ali u slučaju COVID-19 te se metode izbegavaju zato što često pacijente podstiču na jači kašalj, a to automatski znači veći rizik od zaraze ostalih prisutnih.

Koliko dugo pacijent treba respirator?

Dr. Ranganatan tvrdi da u trenutku kada struka proceni da pacijent mora na respirator, na njega treba da bude priključen u što kraćem roku.

respirator

axcentmedical

respirator, Foto: axcentmedical

- Može da se kupi vreme korišćenjem manualnih metoda poput maske ili pumpe s kiseonikom ali se pacijent na respirator treba priključiti za manje od 30 minuta kada postane kritično.

U slučaju ARDS-a (akutnog respiratornog sindroma), pacijent treba da ostane na respiratoru nedeljama.

Kako bi se izbegle dodatne komplikacije i kako bi se dobilo na vremenu, doktori često izvedu traheotomiju kojom cev intubiraju direktno u plućno krilo.

Zašto je ključno izbeći nedostatak respiratora?

Jedan od najočitijih načina da se izbegne nestašica respiratora je smanjenje ljudi oboljelih od COVID-19, a to se postiže slušanjem saveta nadležnih službi. Prvi i najvažniji korak je smanjiti kontakt između ljudi.

Budite odgovorni prema sebi i drugima, ostanite kod kuće.