"Aman"
D. Briza

D. Briza

"Aman", Foto: D. Briza

Naime, u jednoj od radnji ovog trgovinskog lanca na lažnoj akciji jelka „alaska“ košta 17.999 dinara, dok je njena redovna cena dvostruko niža i iznosi svega 8.999 dinara.

Pročitajte još:

Naravno, cena od gotovo 18.000 dinara ispisana je krupnim brojkama, o čemu i svedoči fotografija koja kruži na društvenim mrežama, dok je regularna cena navedena sitnim, jedva vidljivim ciframa. Zato je teško, posebno sada oko praznika, kada se žuri i kad su gužve, na prvu loptu primetiti ovaj vid prevare.

„Aman“ bez komentara

„Alo!“ je kontaktirao sa trgovinskim lancem „Aman“ kako bi nam objasnili pomenuto „sniženje“ cene proizvoda na akciji, međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd, kaže za „Alo!“ da je sa stanovišta potrošača u pitanju uvredljiva i ponižavajuća akcija. U ovom slučaju, navodi on, trgovac računa na brzopletost i neodgovornost potrošača, posebno na „padanje“ na stari trik o akcijskim prodajama.

Jelka na

Privatna arhiva

Jelka na "akciji", Foto: Privatna arhiva

- Radi se o prevarnoj radnji, kada trgovac računa na smanjenu pažnju kupaca jer je period praznične kupovine i smatra da neće posebno proveravati cenu jer je reč o proizvodu na akciji. Šire analizirano, ne samo kada je u pitanju ta jelka, ovo je nešto što je generalno problem akcijske prodaje u Srbiji, koje su praktično obmana. Međutim, prvi put se događa da je akcijska cena dvostruko viša od regularne, koja je prikrivena - objašnjava Bogosavljević.

Cena proizvoda snižena za jednu paru

Bogosavljević navodi za „Alo!“ da su „popusti“, kada je reč o akcijskoj prodaji proizvoda u većini trgovinskih lanaca, besmisleni.

- Pre nekoliko godina smo imali reklamu o velikom sniženju cene jednog artikla, a to sniženje iznosilo je samo jednu paru. Dakle, ne dinar, nego jednu paru. Ovo me je podsetilo na narodnu poslovicu: „Trgovac smejući se laže“. To je postalo velika istina, ne za sve, ali za većinu trgovaca, koji po svaku cenu, ne birajući sredstva, nastoje da gramzivo povećaju svoje prihode - podseća on.

Naš sagovornik navodi da potrošač koji je kupio ovakvu jelku, a zatim tek kod kuće shvatio da je obmanut, formalno-pravno gotovo da ne može ništa da uradi kako bi dobio novac nazad.

- Ali ako imate dovoljno živaca, potrošačke energije i kulture, možete da pokrenete sudski postupak navodeći da ste obmanuti, kada ćete posebno istaći redovnu cenu od 8.999 dinara kako bi sud reagovao u očiglednoj prevari - savetuje on.

Akcije trgovaca u Srbiji, čast izuzecima, sve više liče na akcije za trgovce, a ne za potrošače, tvrdi Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Kao prvo, očigledan je nedostatak tržišnog nadzora, jer je malo inspektora. Treba uvesti prekršajne naloge kako bi trgovac bio kažnjen na licu mesta. Ne znam da je „Aman“, niti bilo koji trgovac, platio ijednu kaznu zbog sličnih prevara. To nije akcija za potrošače, već za trgovce. Tako da savetujem kupcima da generalno u širokom luku zaobilaze proizvode sa natpisom „akcija“ - kaže Papović.

Činjenice

- 2016. u prodavnicama „Amana“ prodavao se mileram kojem je istekao rok upotrebe, a usledio je niz pritužbi potrošača na proizvode s isteklim rokom na rafovima, poput mariniranih šampinjona, mleka, čokoladnog mleka.

- Desert „mančmelou“ u „Amanu“ se prodavao na komad, iako se taj proizvod ne plasira na taj način. Zbog toga su kupci posumnjali da se radi o proizvodu s isteklim rokom trajanja.

- Trgovinski lanac „Aman“ prevario je Đurđa Pantića pustivši mu ček na realizaciju ranije nego što je dogovoreno.

- U ovom trgovinskom lancu prošle godine prodavala se na akciji pena za brijanje od 200 mililitara sa još 100 gratis za gotovo 50 dinara skuplje od bočice istog proizvođača od 300 mililitara.

- Takođe, trgovac je mleveno meso potrošačima nudio kao rinfuznu robu, iako je tako nešto strogo zabranjeno Zakonom o bezbednosti hrane.

 

 

 

Komentari (6)

aman

09.01.2019 09:16

Aman, aman je siptarski, pa vlasnik je albanac

Sunder Bob

09.01.2019 09:33

Ko jos kupuje u ovoj trgovini? Aman od kada se pojavio vara potrosace svojim kao akcijama ...manite se gluposti

gorans611@gmail.com

09.01.2019 09:42

Ko kupuje u ovoj haradinajevoj radnji?

Hasan

09.01.2019 12:04

Bravo, BRAVO,BRAVO, najzad odlican clanak u istrazivackom novinarstvu - Bravo za novinara

Hasan

09.01.2019 12:04

Bravo za novinara

Tole

09.01.2019 12:07

Nije prevara, nego previd, treba da stoji 7999, a jedinica ispred je greška ! Naravno nema opravdanja !