Doterala se za Vladu: Jadranka Joksimović
društvene mreže
Doterala se za Vladu: Jadranka Joksimović

društvene mreže

Doterala se za Vladu: Jadranka Joksimović, Foto: društvene mreže

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, odrešila je kesu da ugosti oko 400 učesnika konferencije za prekograničnu saradnju. Iz državne kase, koju pune svi poreski obveznici Srbije, Joksimovićeva je uzela 2.980.000 dinara ili oko 25.000 evra da plati svojim gostima sokove i kafu, ali i koktel-zalogaje - punjene korpice, grilovane tikvice, ražnjiće sa sirom i grožđem, medaljone i druge đakonije. 

Ne verujte svojim očima, verujte meni

Zbog čega je preko noći utrostručen iznos za zakusku za učesnike Šeste nacionalne konferencije o prekograničnoj saradnji održanoj 14. novembra 2018. u Beogradu i da li je za tu namenu bilo potrebno potrošiti 25.000 evra, pitali smo i resorno ministarstvo. - Ponuđeni iznos od 2.980.000,00 dinara je aproksimativan i predstavlja procenu firme koja je konkurisala. Prihvaćena je jedina ponuda koja je zadovoljavala sve kriterijume javne nabavke. Na osnovu računovodstvene evidencije, za usluge predviđene ovom javnom nabavkom plaćeno je 833.000 dinara, što se može nepobitno utvrditi internom i eksternom revizijom - navode u tom ministarstvu. Međutim, iako tvrde da su zakusku platili samo 833.000 dinara, kao što je bilo i planirano, ne postoji nijedan javno dostupan dokument koji bi to potvrdio.

Naime, u trenutku kad je minimalna zarada u našoj zemlji prešla tek 30.000 dinara, sadašnja prva evropejka, a nekadašnja radikalka i urednica časopisa „Velika Srbija“ ne da nije štedela državne pare već se raširila, što se kaže, ko da joj je tata Rokfeler. 

Dovoljno je samo sumu od 25.000 evra, koliko je Jadranka platila koktel-zalogaje, podeliti sa brojem učesnika kojih je bilo 400, pa da se lako i brzo zaključi da nas je svaki gost ove njene konferencije bezmalo koštalo isto kao što je Svetlanu Cecu Ražnatović koštala svaka zvanica na svadbi njenog sina.
Naime, svadbarski „rojal meni“ u „Hajatu“ Ceca je po osobi, kad je ženila sina, plaćala 75 evra, a taj luksuzni paket u ovom hotelu s pet zvezdica, pored hrane i pića, muzike i torte, uključuje i brojne bonuse za mladence.

S druge strane, iz državne kase za svakog Jadrankinog gosta izdvojeno je oko 65 evra, a za te pare nisu dobili ni muziku ni noćenje, a ni tortu, već im je pripalo da se zaslade sitnim kolačima. 

Kako kaže izvor „Alo!“ blizak ovom ministarstvu, prvobitno je trebalo da za posluženje za učesnike konferencije bude izdvojeno oko 833.000 dinara, međutim, ta suma je preko noći utrostručena.

- Kada je raspisana javna nabavka, bilo je planirano da se za tu namenu utroši 833.000 dinara, međutim, nakon konkursa doneta je odluka o dodeli okvirnog sporazuma, firmi IFS d.o.o. Ta firma ponudila je da realizuje posao za potrebe Ministarstva za evrointegracije po ceni od 2.980.000 dinara bez PDV-a i na to je svojim potpisom pristala i ministarka lično - objašnjava izvor „Alo!“.

Kanapei sa borovnicom

Foto: Ketering Užina

Kanapei, Foto: Foto: Ketering Užina

Uvidom u dokumentaciju ove raskošne, gala javne nabavke vidi se da su za posao konkurisale još dve kompanije, i to po znatno prihvatljivijim cenama. Jedna firma nudila je koktel-zalogaje za 400 učesnika po ceni od 779.000 dinara, a druga je bila spremna da ih pripremi za 806.000, međutim, do zaključenja ugovora sa njima nije došlo jer, kako se navodi, nisu imale potrebne dozvole od Centra „Sava“ za isporuku hrane. 

Jovanović: Jadranki je idol Radomir Nikolić

Nataša Jovanović, poslanica radikala i nekadašnja saborkinja Jadranke Joksimović, kaže za „Alo!“ da ta stranka osuđuje svaku vrstu bahatosti.

- Sramotno i skandalozno je da se u situaciji kada je u Srbiji minimalac 30.000 dinara jedan ministar tako ponaša. Mogu samo da zamislim šta se sve nalazilo na meniju koji je tom prilikom pripremila Jadranka za svoje goste. Verovatno joj je uzor bio Radomir Nikolić, koji na žurkama koje je pravio samo što nije služio od ptice mleko - kaže Jovanovićeva.

Nije se obrukala

Sudeći po konkursnoj dokumentaciji, Jadranka Joksimović nije se obrukala jer je, između ostalog, goste poslužila i korpicama punjenim morskim plodovima, a za zakusku posle konferencije bilo je i goveđe pršute, svinjske pečenice, kao i mocarele i čeri paradajza. Ni ljubiteljima mesa i roštilja nije krčao stomak jer su mogli da klopaju svinjske medaljone, roštiljske kobasice, pileće ražnjiće i leskovačke uštipke. Inače, nigde u javno dostupnoj dokumentaciji se ne navodi o kojoj je količini hrane reč.

Komentari (1)

penzioner

05.03.2020 07:39

Uvek mi je bila antipaticna a sad sam shvatio I zasto.