Izložba "Tamo daleko 1918-2018"
Ministarstvo odbrane Republike S
Izložba

Ministarstvo odbrane Republike S

Izložba "Tamo daleko 1918-2018", Foto: Ministarstvo odbrane Republike S

Izložba „Tamo daleko 1918–2018“, biće otvorena u petak 7. decembra u 19 sati u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije.

Pročitaje još:

 

Izložba, nastala uz blagoslov episkopa valjevskog Milutina, prvi put je prikazana javnosti u nekadašnjem Oficirskom domu u Valjevu, zadužbini heroja sa Kolubare i Cera, kroz različite forme je prikazana u zemlji i inostranstvu, a, u okviru jubileja 100 godina od pobjede u Velikom ratu, dala je pečat i zvaničnoj ceremoniji Dana podizanja srpske zastave na Bijeloj kući, 28. jula u Vašingtonu.
Na dan početka proboja Solunskog fronta, 15. septembra, izložbena postavka je istovremeno otvorena u Herceg Novom, Valjevu i Nort Portu na Floridi, i od tada počinje „svetsku turneju“ u mjestima gde živi naš narod.

Postavku „Tamo daleko 1918–2018”, „potpisuju“ Marinko Lugonja, Nemanja Kuljača, Marko Kentera i Gojko Raičević, a poseban osvrt napisao je ugledni istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Miloš Ković.

 

Izložbu, koju će beogradska publika imati priliku da pogleda do 13. decembra, predstaviće Gojko Raičević, jedan od autora, a otvoriće generalni sekretar Predsjednika Srbije Nikola Selaković.

O istorijskim okolnostima kroz koje je prošao naš narod u proteklih 100 godina, prisutnima na otvaranju govoriće istoričar Aleksandar Raković.