Narodni front
google maps
Narodni front

google maps

Narodni front, Foto: google maps

Trenutno je aktuelan pritisak koji je katolička crkva izvršila na upravu SAD, te su gotovo sve federalne države donele zakone o zabrani abortusa. Najkritičniji je onaj u Alabami, jer je njemu priključen zakon o kazni za abortus u vidu doživotne robije. Ceo svet raspravlja o tome da li bi trebalo zakonski regulisati abortus i koliko je žena ovakvim potencijalnim zakonima i na koji način oštećena.

 

Da bi se razumeo koncept težine čina abortusa, neophodno je razjasniti neke ključne pojmove. 

- Embrion postaje čovek u šestoj nedelji kada srce počne da kuca - stav je zvanične medicine i doktorke Mime Fazlagić, ginekologa i specijaliste medicinske genetike, koja je i redovni član Centra za bioetičke studije. Ona objašnjava da embrion sastavljen od genetskog materijala oca i majke je skup ćelija i kao takvo ne može da predstavlja biće.

- Skup ćelija je tkivo i u toj konstataciji stvari bismo mogli za svaki materijal koji dobijemo pri običnom vađenju krvi da kažemo da je ljudsko biće. To je suludo - jasna je dr Fazlagić i dodaje da ćelija kao takva, odnosno tkivo kao takvo nije biće.

- Biće podrazumeva život, a život je srce - objašnjava dr Mima Fazlagić.

Doktor, bolnica, operacija, porođaj

Alo! Marko Marković

Doktor, bolnica, operacija, porođaj, Foto: Alo! Marko Marković

Komentariše i mešanje crkve u donošenje državnih zakona.

- Mi smo u 21. veku. Prošlo je 2.000 godina kako se žene bore za svoja prava i neku ravnopravnost, odnosno da i one budu bića i osoba i da odlučuju o svom životu. Nije baš logično da kada se nauka ovako razvila, genetika, kad idemo u vasionu i slično da se vraćamo na ono što diktiraju vere i crkve - detaljno obrazlaže činjenice dr Fazlagić i dodaje da bi trebalo da se borimo zdravlje. Definicija zdravlja podrazumeva socijalno, ekonomsko i psihičko blagostanje.

Koliko ovakvi rigorozni zakoni narušavaju status žene?

- Ovim zakonima je narušen generalni odnos prema ženi kao prema biću. Svaka žena ima pravo da donese odluku o svom životu - kaže dr Mima Fazlagić i dodaje da je medicinski zadatak svakog lekara i etičke komisije da detaljno svakoj ženi objasni sve opcije koje ima kada je abortus u pitanju.

DETALJNO OBJAŠNJENJE NOVOG ZAKONA O IZVRŠITELJIMA! Otkrivamo čiju platu uopšte NEĆE smeti da diraju i šta sve treba da znate da biste se ZAŠTITILI!

U Rusiji postoji zakon koji odlaže abortus 5-7 dana dok sa ženom koja se prijavila da hoće da ga izvrši ne porazgovaraju psiholozi i socijalni radnici i dok ne prođe prvi udar emocija. Dr Fazlagić smatra da je ovo pravi primer omalovažavanja žene.

abortus

Profimedia.rs

abortus, Foto: Profimedia.rs

- To je ponižavanje ženskog uma. Ona je donela svoju odluku i svesno došla da abortira. Zar treba neko da joj u toj situaciji kaže kako ona nije adekvatna da trenutno odlučuje i da mora da prođe razna savetovanja? Kako to žena nije normalna pri odlučivanju o abortusu, ali je dovoljno normalna da vodi firmu?! To je paradoksalno - striktna je dr Fazlagić i dodaje da ne možemo biti nepravedni prema ženama do te mere da je smatramo nižim bićem da joj se sugeriše kad, kako i zašto bi trebalo da potraži pomoć psihologa.

NOVA GLAVOBOLJA ZA SRPSKE VOZAČE KAD DOĐU NA TEHNIČKI PREGLED Spremite se, bez ovih papira pozdravite se od registracije, a najviše problema je sa ovim automobilima

Pita se i zašto onda muškarce za svaku njihovu odluku zakonima ne bismo terali da ide kod psihologa?

Ovo je vek nauke, bioinženjeringa, bioetike. Kao što mislimo da pravo ima nerođeni plod, pravo ima i žena da odlučuje o svom životu.

Fazlagić dodaje da je ključno i pitanje ko sedi u crkvi i donosi takve odluke i da li možda upravo ti ljudi treba da idu kod psihologa.

Komentari (10)

Miodrag iz Peci

21.05.2019 10:56

Najmanje sto moze da se ucini ovakvim monstrum Mengelevci je momentalni otkaz iz najvaznije institucije za porodicu i zdravlje zene u Srbiji. Neka se onda svojim imenom a posebno prezimenom bori za rodnu ravnopravnost i ne zaklanjanje se iza GIK Narodni Front.

Petar S.

21.05.2019 12:39

Nije ovde rec o vracanju n a staro( stare zakone). Rec je o ODGOVORNOSTI. IZVINITE dame ali "Abortus NIJE zensko pravo". Abortus je ZENSKA NE ODGOVORNOST!! Prvo, zensko treba da pazi sa kime ide u krevet - SEBE RADI, ALI i bez toga, IMA DOVOLJNO kontraceptivnih sredstava da se spreci nezeljeno zacece. Izvinite dame, ali NEMOZE u 21 VEKU, da vas iznenadi trudnoca!! Za Crkvu je to moralno pitanje jer zivot racunaju kao dar od Boga koji pocinje zacecem, a ne rodjenjem.

Cile

21.05.2019 17:18

@Petar S. - U kom veku ces ti nauciti da se ne moze pise odvojeno? A gde je "tatina" odgovornost? Da, da, onog koji poseje seme, a onda tera da abortira. Onog sto je nece ozeniti kada se dete rodi, niti ce placati alimentaciju. A, Pero, sta ti mislis o tome?

Dr Dimitrijevic

21.05.2019 13:45

Koliko mi je poznato Abortus nije bolest ! Nedobija se trudnoca ,preko prehlade Ili bakterije ,vec iskljycivo spajanjem geminativnih celija partners.# Obzirom da je rec o seksu 99,5,% dobrovoljnom ,smatram da u Tim slucajevima Abortus I treba da bude nezakonit. # Znaci neko treba da se seksuje do bravesti ,a mi doktor l da sprovodimo Abortus ,kijii je zabranjen u Bibliji u okviru 10 bozijih zapivesti : NE UBIJ ,!Zato kao struka treba da budemo izuzeti.: Ko se seksuje neka snosi posledice I kraj

gagom

21.05.2019 14:26

Samo ono što je živo,raste i razvija se. Embrion je živo biće!Teorija dr.Mime pada u vodu a što se tiče njenog "saveta" kojim preporučuje sveštenstvu odlazak psihijatru,neka ga sama poseti! Očito joj je to potrebnije nego onima koje "savetuje" jer opravdavati ubijanje nerođene dece je svakako slučaj za psihijatre!

Strelac

21.05.2019 18:00

Kolika zatucanost u 21. veku? Uopšte nije bitno od kada je fetus živo biće, ovde je reč o pravu žene da odluči hoće li dete da rodi ili ne. Kakva crkva, vera i božje zapovesti??? Uz to, šta kada žena zatrudni posle silovanja? U svakom slučaju, treba biti odgovaran prema sebi i svom zdravlju i koristiti kontracepciju, ali kada se već desi, NARAVNO DA ŽENA IMA PRAVO DA ABORTIRA, ako to odluči.

sani

21.05.2019 19:55

imala sam dobru prijateljicu, kažem imala jer na žalost nije više među nama, živima. Kada je zatrudnela bilo je super, biće balerina ili fudbaler, a kada se budući tata osvestio tražio je da abortira. Onaj je otišla na čuvenu komisiju, da bi njemu udovoljila, ali je u razgovoru bilo jasno da ona želi da zadrži dete. Iako su svi bili protiv, njeni roditelji, partner, danas ta devojka ima oko 30 godina. "tata" se na njenoj svadbi ponašao kao da je oduvek želeo, a znam da nije.

gagom

21.05.2019 20:01

Cile - Slažem se da i muškarac ima (skoro istu!) odgovornost za začeto dete,da nije pošteno ostaviti partnerku ... Međutim,ima ono "ali"! Šta sa devojkom koja na taj način lovi muža i zloupotrebi njegovo poverenje da koristi kontracepciju pa on sazna da je prevaren lad je trudnoća poprilično poodmakla?! Pišem ovo iz sopstvenog iskustva.Bogu hvala dete je živo,nije unijeno!Zar i one ne moraju biti oprezne s kim idu u krevet? Moj komentar se ne odnosi na silovane devojke.NYZOp

sani

21.05.2019 20:01

O alimentaciji da i ne pričam. Verovatno nije bio svestan da među zvanicama na svadbi ima i onih koji znaju majčinu priču. On je zasnovao u međuvremenu svoju porodicu, žena, deca. Čak je i njegova majka saznala da ima unučicu mnogo godina kasnije. Poenta ove priče je: ostavite ženama pravo da rađaju kada hoće, jer ako neće, pravimo socijalne slučajeve, a ako hoće, uradiće kao moja pokojna prijateljica, lavovski se boreći za,sada već, mladu ženu koja će dobiti i svoju decu.

sani

21.05.2019 20:03

Nisu žene sebične, ali su često izmanipulisane. I zato im treba omogućiti izbor. Jer dete nije ni lutka da je baciš u đubre, ni pas da ga izbaciš na ulicu (što ne podržavam nikako). To je živo biće koje je tvoja odgovornost dokle god si živ!!!