Inspekcija: Zatvoriti vrtić u kojem je juče umrla devojčica

Tanjug/V.Đ. | vesti 2020-10-16 19:43:34 2020-10-16 19:43:34

Inspekcija je danas preporučila da se zatvori privatni vrtić "Ivin vozić" u kojem je juče preminula jednogodišnja devojčica, izjavio je gradski sekretar Slavko Gak.

promo

Kako je objasnio, uočene su krupne nepravilnosti u radu te predškolske ustanoveza, konkretno, inspekcija je utvrdila da vrtić nije imao medicinsku sestru, iako je to zakonska obaveza, da je dete primljeno bez potvrde lekara da može u kolektiv, da je boravilo u vrtiću bez zdravstvenog kartona, da je krenulo u vrtić pre prve godine iako vrtić nema mlečnu kuhinju, te da dve vaspitačice rade bez licence i mentora, što je zakonska obaveza u tom slučaju.

To su krupne poražavajuće nepravilnosti, rekao je Gak i dodao da su pravila za boravak dece sasvim jasna i da ona važe jednako u državnim i u privatnim vrtićima.

"To ne znači da su ovi propusti uticali na jučerašnji ishod, to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati, ali je upozorenje za sve privatne vrtiće da ne mogu da imaju sve tp se traži po zakonu samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola", rekao je Gak.

Nakon zapisnika Sekretarijat će uputiti Ministarstvu prosvete preporuku da se "Ivin vozić" privremeno zatvori.

Pročitajte:

Expand player
Pogledajte više