Inspekcija izašla na teren i pokupila mrtve ptice, sumnjaju na ptičiji grip

ALo.rs/ Politika/M.Š. | vesti 2020-09-17 18:25:31 2020-09-17 18:25:31

Broj uginulih labudova u kanalima na levoj obali Dunava povećava se iz dana u dan.

EPA

Osim onih 14 koji su u poslednja dva meseca nađeni u Jojkićevom dunavcu, u prethodna tri dana u kanalu Vizelj otkrivena su još četiri mrtva labuda. Ovim udarci na životnu okolinu izgleda nisu završeni. Otkriven je i pomor riblje mlađi u kanalu koji gravitira Galovici, a pecaroši su u Dunavu, uzvodno od Beograda, primetili i veću uljnu mrlju.

– Dva uginula labuda otkrivena su u ponedeljak u kanalu Vizelj. Njih smo upakovali u plastične vreće i predali "Veterini Beograd". Oni će ih proslediti dalje nadležnima da se uradi obdukcija i utvrdi o čemu je reč. I juče smo na Vizelju, na oko pola kilometra dalje od onih pronađenih u ponedeljak, otkrili ostatke dva labuda. Nismo sigurni šta se dešava. Plašimo se da nije možda među ove ptice ušao neki virus, ptičiji grip, kao što je to bilo pre tri godine – kaže Zoran Janković iz Udruženja "Eko-Pančevački rit".

Pre dva meseca, kako nezvanično saznajemo, ptičiji grip registrovan je kod labudova u Mađarskoj.

O pomoru riblje mlađi u Galovici nadležne su obavestili sugrađani sa Novog Beograda, iz Ulice dr Ivana Ribara. Oni su danima iz pravca kanala osećali neprijatan miris. Na teren je izašao vodni inspektor gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove, kao i inspektor za ribarstvo Ministarstva zaštite životne sredine. Utvrđeno je da je uginulo oko 12 kilograma ribe, odnosno mlađi.

– Ustanovljeno je da je vodostaj u kanalu K-20 koji gravitira Galovici jako nizak, da nema protoka, što znači da je i količina kiseonika jako mala pa je to verovatni razlog uginuća mlade ribe. U ovaj kanal se ne ispuštaju tehnološke otpadne vode, odnosno u blizini nema fabričkih postrojenja – kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

U Inspekciji za ribarstvo Ministarstva zaštite životne sredine napominju da je u kanalskoj mreži hidromelioracionog sistema "Galovica" – kanal 20 stajaća voda promenila organoleptička svojstava, da je tamnosmeđe, mutne boje, neprijatnog mirisa i da se u nju uliva kanalizacija. I oni su saglasni da je nedostatak kiseonika presudan faktor za uginuće mlađi.

– Visoke dnevne temperature koje traju danima dodatno su doprinele nedostatku kiseonika u vodi, a samim tim i uginuću ribe – mlađi babuške, prosečne dužine-veličine od pet do 22 centimetra – kažu u ovom ministarstvu. Oni ističu da je uginula riba u skladu sa zakonskim propisima prikupljena i uklonjena.

Poreklo uljne mrlje, čije su fotografije pecaroši i ljubitelji reke delili među sobom, još nije otkriveno niti je njeno postojanje za sada potvrđeno kod nadležnih institucija.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više