Mesec dana Danijel se pitao kako će njegovo telo reagovati na vakcinu, a onda oterao svaku sumnju

Da li imate i koliko antitela? Da li vas to štiti od zaraze, ili samo od umiranja? Koliko posle vakcine se stvaraju? Sa ovim, ali i mnogim drugim pitanjima suočavao se prethodnih nedelja urednik „Alo!“ Danijel Rakočević, dok je, između dve doze vakcine pratio svoje stanje.

Danijel Rakočević
Danijel Rakočević, Foto: Jošida Masanori

Dilemu je rešio brzo i lako, testiranjem i na virus i na antitela, uz proveru CRP-a.

- CRP mi je kao kod bebe, antigenski test je pokazao da sam negativan na koronavirus, a test na antitela da imam čak 1.578 antitela, dok je referentna vrednost minimalno 50 - kaže Danijel zadovoljno.

Da li ste primili vakcinu protiv koronavirusa?

Ukupan broj glasova: 0

  • Da: 0% (0)
  • Ne: 0% (0)
  • Planiram: 0% (0)

Ipak, tokom prethodnih mesec dana nije bio tako bezbrižan. Kao iskusni novinar, znao je da svaku informaciju mora dobro i iz više uglova da proveri, pa se tako informisao i o delotvornosti vakcine.

Imunitet se razvija postepeno

Kao što je „Alo!“ već pisao, za proveru antitela građani treba da sačekaju bar desetak dana ili dve nedelje nakon druge doze vakcine. Dr Dušan Popadić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu objasnio je da je razlog tome što se ona razvijaju postepeno i to traje nedeljama. - Prvi trenutak kada bi možda imalo smisla tražiti ta antitela je posle deset dana ili dve nedelje, pre toga se ta antitela neće pojaviti - poručio je profesor.

- Prvo sam vakcinu birao dugo i na kraju se odlučio za kinesku, jer sam pročitao dosta informacija o tome kako je napravljena i kako deluje. Prijavio sam se u nedelju uveče, a već u ponedeljak ujutru mi je stigla SMS poruka sa uputstvima kada da dođem u DZ Vračar - priča Danijel.

Dvadesetak minuta nakon injekcije utrnula mu je ruka, zbog čega je, kako kaže, odmah dobio kortikosteroid i bol je prošao.

- U narednom periodu sam se čuvao, pijem vitamine, minerale, pazim na ishranu, a naravno, poštujem sve ostale mere. Znao sam da i između dve doze i posle vakcinacije mogu da se zarazim, tako da se pazim i zbog sebe i zbog drugih. Ne želim da nekoga ugrozim - priča Danijel.

On savetuje i svim čitaocima da se što pre prijave za vakcinaciju.

- Mislim da svi treba da se vakcinišu i to što pre! U 21. smo veku, vakcine su se pokazale kao najbolje sredstvo za sprečavanje bolesti već toliko godina unazad, tako da samo treba da izaberete koja je najbolja za vas - poručuje Danijel.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi