POKLON: SAMO UZ ALO! Ikona Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja!

U sredu, 11. septembra samo uz ALO! dnevne novine poklon ikona Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja.

Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, Foto: Alo.rs

 

* Sveti Jovan Krstitelj je jedan od poslednjih velikih proroka

* Na svetoj reci Jordan, krstio je spasitelja Gospoda Isusa Hrista

* Stradao je od ruke neznabošca Iroda Antipe

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.

ALO.RS NA LICU MESTA Zatečen stravičan prizor na zadnjem ulazu u Skupštinu! (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik svrstava među slave. U hrišćanskom svetu se obeležava kao dan kada je osvećena crkva koju su na grobu svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena.

Tada se podseća na stradanje svetog Jovana, kome je, po naređenju Iroda Antipe, glava odsečena ("usekovana") i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu, te se zato u Srbiji praznik naziva "Usekovanje".

Lekari dečaka otpisali, a onda su mu roditelji pored glave stavili ove 3 ikone...Epilog priče će vam naterati suze na oči (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 09.09.2019. 15:37 Kako je poseta manastiru Tumane dečaku spasla život! Čudo, manastir, Foto: Printskrin * Dečak rođen sa skoliozom i nakon hirurške intervencije, lekari bili ubeđeni da mu nema spasa * Bračni par od kumova čuo za manastir Tumane, u kome se dešavaju razna čuda.

NOVINA U SRPSKIM GIMNAZIJAMA! Nema šale, od sada će srednjoškolci morati bolje da "zagreju stolicu"! Stižu novi predmeti, teži od svih prethodnih!

Sveti Jovan se naziva Krstitelj jer je krstio Isusa Hrista i, prema predanju, u njemu prepoznao sina Božjeg. Jovan se smatra poslednjim velikim prorokom. Naziva se još i Preteča, jer se pojavio pre Hrista i počeo da priprema ljude za hrišćanstvo.

crkva, slava, vera
Foto: Alo!/Masanori Jošida

Jovan je, po predanju, primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja jer je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je "živeo u grehu" sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

STRAVIČNA DOJAVA UPRAVO STIGLA NA REDAKCIJU Šešelj saopštio tužne vesti iz Haga!

Prilikom proslave Irodovog rođendana Saloma je odigrala svoj čuveni ples "Sedam velova", posle kojeg joj je Irod ponudio da traži šta god hoće. Ona je, na nagovor majke, zatražila glavu svetog Jovana.

Ovog sveca su rastrgli psi, a on vas opominje da jednu stvar obavezno morate da poštujete!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 09.09.2019. 10:03 Srećno svim vernicima! Crkva, pravoslavlje, , Foto: Alo!/Dejan Briza * Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodobnog Pimena Palestinskog * Sveti prepodobni Pimen Palestinski živeo je u Ruvi * Hrišćani na današnji dan nikoga ne osuđuju Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodobnog Pimena Palestinskog.

Irodijada je zahtevala da se svecu odrubi glava i pokopa odvojeno od tela, u strahu da Sveti Jovan ne vaskrsne. Dan Usekovanja vernici provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu.

ČUDO U MANASTIRU TUMANE! Lekari dečaka otpisali, a onda su mu roditelji pored glave stavili ove 3 ikone...Epilog priče će vam naterati suze na oči (VIDEO)

SA NJOM JE POPUT MAGIJE! Spavam sa ženom rođenog brata već 3 godine, bojim se šta će uraditi ako sazna! Sve je počelo neverovatnim spletom okolnosti!

NEVREME STIGLO U SRBIJU! Smrklo se usred bela dana! Centar grada poplavio (VIDEO) 

BONUS VIDEO: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi