Dok se narod tuče oko piletine u „Lidlu“, poslanici, ministri i drugi državni službenici daviće se u guščjoj džigerici

Tanjug/Sava Radovanović
Za njihove potrebe biće nabavljeno 350 kilograma džige, koja na našem tržištu košta najmanje 4.000 dinara po kilogramu. Drugim rečima, nabavka samo ove vrste mesa građane Srbije, koji i za praznike glođu pileću trticu, koštaće najmanje 12.000 evra.
Brojke
39.100 kg pilećeg mesa
9.750 kg ćurećeg mesa
7.000 kg pileće džigerice i bubrega
3.500 kg guščjeg mesa
350 guščje džigerice
Guščja džigerica, zajedno sa tartufima i crnim kavijarom, nalazi se među najtraženijim delikatesima svih vremena. Od nje se pravi i guščja pašteta, poznati francuski delikates, koja se kao predjelo svojevremeno služila samo na francuskom dvoru.
Guščju džigericu nije lako ni nabaviti, jer se se mora kaparisati, a gotovo da nema svetskog prestižnog restorana koji drži do svoje reputacije, a koji na svom meniju nema ovaj ekskluzivni proizvod.
No nemaju samo elitni restorani ovaj delikates u ponudi. Zahvaljujući javnoj nabavci, guščija džiga će se služiti i u skupštinskim i zgradama Vlade, različitim ministarstvima, upravama i drugim državnim institucijama.
Da im nikad ne padne
Iskusni gastronomi tvrde da je guščja pašteta odličan afrodizijak za koji su znali još stari Grci i Rimljani. Ovaj delikates prava je seksualna bomba, naročito u kombinaciji sa suvim smokvama i pečenim bademima. Ovo predjelo bogato je aminokiselinama koje povećavaju seksualnu izdržljivost. Što se kaže: „Nema da pada“.
Osim 350 kilograma guščje džige, političari za krkanluk planiraju da nabave i 3,5 tona svežeg guščjeg mesa A klase, koje nije papreno skupo poput guščje jetre, ali nije ni bagatela, a na tržištu se može naći po ceni od najmanje 550 dinara po kilogramu. To znači da će iz budžeta samo za guščje meso biti izdvojeno 1,92 miliona dinara ili oko 16.313 evra.
Međutim, krkaće se i na tone pilećeg i ćurećeg mesa, takođe A klase, kao i pileći i ćureći file, pileća džigerica i bubrezi. Ipak, politička elita po svemu sudeći najviše voli pileće batake i karabatake i za svoje potrebe nabaviće čak 23 tone.
Svi to se navodi u konkursnoj dokumentaciji za nabavku živinskog mesa, a koja je nazvana „nabavka svežeg pilećeg i ćurećeg mesa“ i pod kojom se sprovodi i kupovina guščjeg mesa i džigerice, a koju je 8. oktobra raspisala Uprava za zajedničke poslove republičkih organa. Rok za podnošenje ponude ističe 8. novembra.
Reč je o količinama za period od godinu dana, a za ovu nabavku, kako stoji u planu javnih nabavki, opredeljeno je 15,8 miliona dinara, što je oko 134.000 evra.
U Upravi za zajedničke poslove republičkih organa juče nisu odgovorili na naša pitanja.
Za porciju 24 kilograma sveže piletine
U jednom poznatom prestoničkom restoranu, u koji dolaze isključivo oni sa dubljim džepom, guščja džigerica u sosu od šljiva i krušaka, kao i u sosu od sušenog paradajza i praziluka, košta 2.900 dinara. Obični građanin bi za tu sumu mogao da kupi 24 kilograma sveže piletine u „Lidlu“.
