Maska, maske, korona, ljudi, mladi
Tanjug
Maska, maske, korona, ljudi, mladi

Tanjug

Foto: Tanjug

Ove jeseni sudaru kovida-19 i gripa pridružiće se i zagađenje vazduha, čije alarmantne vrednosti se očekuju kada počne grejna sezona u svim gradovima u Srbiji.

Iz Harvardske škole za javno zdravlje u Bostonu potvrdili su da povećanje od samo jednog mikrograma po metru kubnom PM zagađujućih čestica, utiče na porast smrtnosti od virusa korona za čak 15 odsto.

Važno je zagađenje svih prethodnih godina

Aerozagađanje zaista oštećuje pluća, ulazi u najsitnije delove tkiva i uništava ih sporo i postepeno, potvrđuje pulmolog dr Tatjana Radosavljević.

Preporučujemo:

- Osobe koje dugo žive u aerozagađanju imaju veću šansu da obole od karcinoma i plućnih bolesti. Budući da je kovid virus koji prolazi kroz pluća, sasvim je logično da zagađenje ima uticaj na ishod. Zapravo, ovogodišnje zagađenje ne igra presudnu ulogu, već stanje vazduha svih minulih godina. Tek nakon tog vremena vidi se efekat na plućima - kaže dr Radosavljević.

Rizik kao kod pušača

Zagađenje vazduha u Srbiji potencijalno utiče na to da klinička slika zaraženih bude lošija, kaže dr Radosavljević.

- Osobe koje su izložene aerozagađenju sigurno imaju veću šansu da imaju tešku kliničku sliku i simtome korone. To je sličan efekat kao kod pušača, koji su rizična grupa. Prosto, možemo da očekujemo da će teže preboleti koronu, iako to naravno, ne mora uvek da bude slučaj - kaže pulmolog.

Sa procentima treba sačekati

Ipak, istraživanja u kojima se tvrdi da je smrtnost obolelih od kovida 15 odsto povećana, ne treba da uzimamo "zdravo za gotovo".

- Prošlo je malo vremena da bismo tačno znali koliko zagađenje utiče na stepen smrtnosti. Dodatni problem je u tome što SZO još uvek nije definisala šta se smatra smrtnošću od korone, a šta ne. Još uvek nisu urađena čak ni velika istraživanja u odnosu na običan grip i zagađenje, tako da sa tačnim procentima treba sačekati - objašnjava naša sagovornica.

Jedina zaštita nano maska

Prevencija i zaštita od kovida i zagađenja jeste takozvana nano maska, odnosno N95. Ona se i prethodnih godina preporučivala u danima kada je ekstremno veliko zagađenje vazduha, ali i kao sigurna zaštita od virusa, kaže dr Radosavljević.

- Jedino ove maske ne propuštaju čestice zagađenja ni virusa, pa ih zbog toga nose lekari u crvenoj zoni. Efikasna su zaštita u slučajevima kada je vazduh prekomerno zagađen i kada su u njemu koncentracije suspendovanih PM čestica daleko iznad graničnih vrednosti - kaže naša sagovornica.

Pročitajte još: