Grane „zapisa“ i sada leže po zemlji

R. Briza | vesti 2016-07-23 20:59:04 2016-07-23 20:59:04

Prošlo je tačno godinu dana otkako je u gluvo doba noći posečen stari hrast kod Savinca zbog izgradnje dela autoputa Ljig-Preljina. Bio je star 600 godina, na sebi je nosio „zapis”, odnosno bio je osveštan i narod iz cele Srbije, ali i inostranstva dolazio je ispod njegove krošnje kada je imao neku muku.

Aleksandra Milovanović

Autoput je izgrađen, posađen je novi hrast u Savincu kod javne česme, a deblo i granje onog starog ostalo je i danas da leži rasuto sa obe strane tog puta, kao spomenik na ono što mu se desilo. Iako je kampanja protiv seče hrasta trajala tri godine, a u njoj učestvovali viđeni intelektulaci, mediji i narod, to nije ubedilo nadležne da ga ostave u životu.

Miliša Nikolić, predsednik MZ Savinac, kaže za „Alo!” da jeste teško bez starog hrasta koji je bio zapis.

- Nadležni jesu ispoštovali ono što su nam obećali - zasadili su novo drvo kod javne česme u Savincu i uradili crkvenu portu. I sa te strane jesmo zadovoljni. Ali nismo što je trasa puta Ljig-Preljina prošla tuda i što nam je posečen stari hrast. I danas im zameram što su ga posekli u nedoba, noću. Niko nije mogao da se oprosti od njega. Nekima je mnogo značilo to drvo. A najgore od svega je to što su njegovo stablo i granje još razbacani svuda. Ima ih i s jedne i druge strane tog dela autoputa. Pre mesec dana prikupili smo što smo mogli na gomilu i zgurali na kamenolom iza crkve - priča Nikolić za „Alo!”.

Prema njegovim rečima, na tom stablu bilo je interesantnih delova kao što su ukrštene grane u obliku krsta.

- To je trebalo sačuvati. Ali svi su digli ruke. I crkva i popovi. Zaboravili smo na tu svetinju koja je pala da bi tuda prošao put. A i naroda je sve manje - naglašava on.

Expand player
Pogledajte više