Vojska Srbije, Sloboda 2019, Batajnica
Ministarstvo odbrane /Damir Band
Vojska Srbije, Sloboda 2019, Batajnica

Ministarstvo odbrane /Damir Band

Vojska Srbije, Sloboda 2019, Batajnica, Foto: Ministarstvo odbrane /Damir Band

* Građani Srbije na vojnom aerodromu pukovnik Milenko Pavlović u Batajnici imali su priliku da po prvi put uživo vide nova izviđačka oklopna vozila BRDM-2MS koja su dobijeni kao donacija iz Rusije

* Prve posade za upotrebu ovih oklopnih vozila su već osposobljene i proveru obučenosti su imali krajem septembra

* Prema opisu BRDM-2M je modernizovanu verzija lakog izviđačkog oklopnog vozila BRDM-2.

Građani Srbije danas na vojnom aerodromu pukovnik Milenko Pavlović u Batajnici imali su priliku da po prvi put uživo vide nova izviđačka oklopna vozila BRDM-2MS koja su dobijeni kao donacija iz Rusije. Naime, Ruska federacija donirala je 30 ovakvih oklopnih vozila vojsci Srbije, od kojih su prvih 10 komada stigli u Srbiju, krajem jula, a manje od sedam dana kasnije promovisani pred Vrhovnim komandantom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prve posade za upotrebu ovih oklopnih vozila su već osposobljene i proveru obučenosti su imali krajem septembra. Danas su po prvi put na vežbi "Sloboda 2019".

Čula se pucnjava, krenuli Orlovi jurišnici, pokrenuta operacija borbenog traganja i spasavanja! (FOTO)

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev stigao je u Beograd. * Premijer Rusije Dmitrij Medvedev stigao je nekoliko minuta posle podneva u zvaničnu posetu Srbiji * Medvedev je došao povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu * Domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Ekipa Alo.rs nalazi se na aerodromu Batajnica.

 

Modifikacija i unapređenje izviđačkog vozila BRDM-2 razvijena kompaniji Arzmas ali se sklapanje vrši u 61. fabrici za opravku oklopnih vozila „Strelni” kod Sankt Peterburga. Ovu vrstu vozila Rusija više nema u opretivnoj upotrebi iz koje su povučeni pre sedam godina, ali se nude za izvoz ili kao donacija državama koje imaju odlične političke i vojne odnose sa Moskvom.

Prema postojećem opisu vozilo BRDM-2M namenjeni su za izviđanje u svim uslovima na kopnu i prilikom prelaska reka.

 

Prema opisu BRDM-2M je modernizovanu verzija lakog izviđačkog oklopnog vozila BRDM-2. U odnosu na staru verziju BRDM na samoj konstrukciji vozila izvršene su određene promene. Sa oklopnog vozila familije BTR -80 uzeto je oslanjanje. Takođe benzinski motor GAZ-41 zamenjen je dizel motorom GAZ-562 od 175KS, a opciono korisnicima se nudi i dizel motor Štajer D 245-9 od 136 KS.

Vozilo je prema opisu proizvođača potpuno automatizovano i opremljeno kvalitetnom komunikacionom opremom ruske proizvodnje sa kriptozaštiom. Opremu čine radio stanice R-163 Arbalet“ i R-173 „Abzac“. Takođe vozilo ima ugrađen i GPS.

Takođe promene su izvršene i na samo telu vozila. Tako vrata za ulazak i izlazak posade su povećana i nalaze se na desnoj strani. Uklonjeni su bočni točkovi, a na gornjem telu vozila montirani su bacači dimnih kutija.

(FOTO) Ovako je izgledala generalna proba Vojske Srbije! Grmelo i na nebu i na zemlji!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 18.10.2019. 17:08 - 18.10.2019. 18:01 Moć Vojska Srbije, Sloboda 2019, Batajnica, Foto: Ministarstvo odbrane /Damir Band * Vojska Srbije održala generalnu probu vojne vežbe "Sloboda" na aerodromu Batajnica * Na stajanci vojnog aerodroma smenjivali su se pešadijski i motorizovani ešelon * Građane očekuje bogat program Na batajničkom Aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", na kojem se prethodnih dana u susret prikazu sposobnosti Vojske Srbije, učesnici intenzivno pripremaju i svakodnevno uvežbavaju, danas je održana generalna proba za sutrašnju "Slobodu 2019".

 


Kupola je žirostabilisana i omogućava za razliku od starijih verzija gađanje teškim mitraljezom KPVT iz pokreta. Osnovno naoružanje modernizovane verzije BRDM-2M ostao je teški mitraljez KPVT kalibra 14,5 mm koji je stabilisan i integrisan u sastav kupole BPU-1. Elevacija topa je povećana na +60. Spregnuti mitraljez kalibra 7,62 mm je ostao nepromenjen osim što je i upravljanje s njim automatizovano.

BRDM-2M ima ugrađen sistem za upravljanje vatrom. Osnovu njega čini stabilizacija naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja i automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave. Mogućnost blokiranja elektro-prekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednom za otvaranje vatre.

Nišanske sprave na BRDM-2M je trokanalna i njome upravlja komandir. Ona omogućava detekciju cilja na daljini od 5 kilometara danju i 3,5 km noću, a raspoznavanje cilja po danju do 2,7 km i noću do 1,5 km. Sprava nišandžije spregnuta je sa mitraljezima KPVZ kalibra 14,5 i PKT kalibra 7,62 mm

Modernizovana verzija BRDM-2M dobila je dodatnu balističku zaštitu, koja se sastoji od 20 ploča debljine 6 mm što omogućava zaštitu vozila od klaibra 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana vozila takođe ima montirane balističke ploče i omogućava zaštitu posade od kalibra 14,5 mm na udaljenosti 300 metara od vozila

PROČITAJTE JOŠ:

 


TEHNIČKI PODACI ZA MODERNIZOVANI BRDM-2M

Broj članova posade 5 komandir, vozač, nišandžija i dva izviđača

Borbena masa 6.000 kg

Dimenzije vozila: dužina/širina/ visina 6,20m/2,43/2,58m

Motor sa turbo kompresorom 150KS

Maksimalna brzina na asfaltu 96-100 km/h

Maksimalna brzina po zemljanom putu 40-50 km/h

Brzina plovljenja 5km/h

Radijus kretanja 1.500 km

Zapremina rezervoara 320 l

MOGUĆNOST SAVLAĐIVANJA PREPREKA

Vertikalni nagib 30 stepeni

Bočni nagib 25 stepeni

UGAO PRILAZA

Sa prednje strane 43 stepena

Sa zadnje strane 33 stepena

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista