Prevara, varanje, svađa, raskid, razvod
Shutterstock, ilustracija
Prevara, varanje, svađa, raskid, razvod

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

* Crkveni razvod je prema rečima sveštenika samo formalna stvar

* On dolazi nakon što prethodno građanski sud okonča brak

* Kako ističu, sve što je potrebno da urade oni koji žele i crkveno da se raziđu jeste da crkvenom sudu podnesu molbu za razvod braka, prilože crkveni izvod iz knjige venčanih, kopiju sudskog razvoda i da plate taksu od 1.200 dinara 

Protođakon dr Ljubomir Ranković iz Eparhije šabačke za „Alo!“ navodi da se crkveni brakovi u Srbiji okončavaju ekspresno, budući da je prethodno građanski sud utvrdio sve činjenice.

Najviše se razvode u petoj deceniji

Kako za „Alo!“ navode u Republičkom zavodu za statistiku, u Srbiji je prošle godine zaključen 36.321 brak, nešto više (0,8 odsto) nego prethodne godine, dok je razvoda u tom periodu bilo za skoro osam odsto više. - Prošle godine razvedeno je 9.995 brakova. Prosečna starost muža prilikom razvoda je 44,1 godina, a žene 40,5 godina. Najveći broj razvedenih brakova su oni sa decom (53 odsto), a prosečno trajanje razvedenog braka u 2018. godini bilo je 13,6 godina - kažu u Republičkom zavodu za statistiku.

 - Nakon što jedan od zavađenih supružnika preko parohijskog sveštenika uputi zahtev crkvenom sudu svoje eparhije za razvod braka, Crkva ubrzo šalje drugom supružniku dostavnicu u kojoj se traži njegova saglasnost. Osim toga, od njega se zahteva i uverenje o tome da li je stupio u drugi brak ili ne - kaže Ranković.

Naš sagovornik objašnjava da se crkveni brakovi uglavnom okončavaju zbog „neslaganja karaktera“ odnosno obostranom krivicom supružnika. Međutim, dešava se i da supružnici uplove u novi građanski brak, a da se prethodno nisu razveli u crkvi, što se prema pravoslavnim kanonima smatra preljubom.

- Obred venčanja i molitve koje sveštenici izgovaraju razlikuju se u zavisnosti od toga koji brak po redu supružnici zaključuju. Drugi brak koji se sklapa u crkvi pun je pokajničkih uzdaha. Ovakvim obredima dominira osećanje pokajanja, pa i tuge, zbog prethodnog venčanja koje nije ispunilo svoj cilj. Zbog toga se bračne krune, koje simbolišu stupanje u ljudsku i božansku zajednicu, koriste samo prilikom prvog venčanja - objašnjava protođakon.

Otac Ljubomir Ranković

TV Hram

Otac Ljubomir Ranković, Foto: TV Hram

Ipak, ukoliko prethodno crkveno razvedeni partner ponovo odluči da stane pred oltar sa osobom kojoj bi to bio prvi brak, obred venčanja je potpuno isti kao i da nije bilo raskida braka pred bogom. Kako objašnjava protođakon Ranković, Crkva je u tom slučaju blagonaklona, jer ne želi da tom supružniku uskrati blagoslov koji mu pripada. 

Iako nema zvaničnih podataka koliko Srba okonča brak pred bogom, u Šabačkoj eparhiji, koja broji 350.000 parohijana, prošle godine je u crkvama sklopljeno 1.064 braka, dok ih je 106 okončano. 

Pročitajte još:

Činjenice:

- Drugi put pred oltar želi svega od dva do tri odsto crkveno razvedenih.

- Crkva prihvata četvrto venčanje, ali samo u slučaju učestalih smrti supružnika.

- U Crkvi ne postoji čin razvoda, samo se izdaje pismena potvrda da supružnici više nisu venčani.

- Najčešći razlozi za razvod braka prema crkvenim propisima su neslaganje karaktera, preljuba, zlobno napuštanje, dovođenje u opasnost bračnog duga, otpadništvo od vere.

- Ako na primer muž želi razvod od žene jer je zavoleo drugu, Crkva mu, kao krivcu za razlaz, neće dozvoliti još jedno sklapanje braka pred oltarom.

- Nezvanično, broj supružnika koji dođu u crkvu sa zahtevom da njihov brak bude prekinut u gotovo svim delovima Srbije poslednjih godina raste.

- Brakovi se najčešće sklapaju u septembru, a i razvodi su češći u jesen.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!