Ispit u vreme korone
Twitter/Printscreen
Ispit u vreme korone

Twitter/Printscreen

Ispit u vreme korone, Foto: Twitter/Printscreen

Kako bi se na najbolji način ispoštovale epidemiološke mere i smanjio rizik od prenošenja koronavirusa, mnogi profesori na fakultetima u Srbiji su se dosetili da ispitne aktivnosti u julskom ispitnom roku drže na otvorenom. Zagušljive slušaonice oni su zamenili dvorištem i tako pronašli bezbedan način da ispituju studente, kojima je već dosadio onlajn koncept rada.

Jedan od njih je i Ivan Boričić, profesor patologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je zakazao ispit u hladu ispod oraha u dvorištu Instituta za patologiju. On je na travnjak postavio sto i tri stolice, na kojima su se smenjivali studenti.

- Ispiti se održavaju u hladu ispod oraha kod Instituta za patologiju. Čekajte me ispred Instituta, ispiti su javni - napisao je prof. dr Boričić.

ispit na otvorenom

Twitter

ispit na otvorenom, Foto: Twitter

Studentkinja medicine koja je odgovarala patologiju u hladovini oraha za „Alo“ kaže da je takvo polaganje ispita za nju i njene kolege bilo jako lepo iskustvo.

- Profesor kome se sto nakrivio zbog neravnine travnjaka i opuštena atmosfera koja je vladala na ispitu definitivno su uticali pozitivno na sve nas. Koliko sam čula, prolaznost na ispitu bila je veća nego obično, a i ja sam zadovoljna svojom ocenom u indeksu - kaže ona.

Slična situacija je bila i pre nekoliko dana kada je jedna profesorka na Filološkom fakultetu ispitivala studente u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja.

Čolaković: Studenti se bolje koncentrišu na otvorenom

Psiholog profesor dr Radomir Čolakovć za „Alo!“ navodi da je dokazano da su u prirodnom ambijentu opšta mentalna koncentracija i pažnja znatno veće, zbog čega bi profesori i nastavnici bez obzira da li vlada loša epidemiološka situacija ili ne, trebalo što više sa svojim studentima i đacima da borave na otvorenom. -Studenti se komfonije osećaju, komunikacija je dinamičnija, a zbog uticaja pozitivne društvene interkacije aktiviraju se i centri u mozgu koji smanjuju stres. I Aristotel je poučavao svoje učenike šetajući oko škole,a generalno i svi grčki filozofi su upravo u prirodi dolazili do najvećih otkrića- kaže dr Čolaković

- Kako jedan student završi, ona prozove sledećeg. Čekali smo svoj red u drugom uglu dvorišta da ne bismo smetali kolegama dok odogovaraju. Bilo je jako zanimljivo jer je i naša fakultetska mačka pomno pratila šta se zbiva - kazao nam je jedan od studenta.

Pored ispita koji se odvijaju na otvorenom, pojedini profesori su u dvorišta fakulteta odlučili da prenesu i druge aktivnosti. Tako je ispred niškog Filozofskog fakulteta prof. dr Tatjana Paunović organizovala upis ocena sa pismenog ispita.

- Fakultet ima veliko dvorište i rešili smo da ga iskoristimo na najbolji način. U ovom slučaju da upišem ocene sa ispita koji su studenti polagali. Sigurnije je jer su studenti na otvorenom i manja je opasnost od korone - kazala je profesorka Paunović. 

Mladen Šarčević

Tanjug/Dragan Kujundžić

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Šarčević: Ispiti na otvorenom su dobra ideja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević za „Alo!“ navodi da su ga prijatno izenandili profesori koji su odlučili da drže ispite u dvorištima fakulteta.

- Pozdravljam sve što je pametno i korisno u ovoj nimalo bezazlenoj situaciji. Čini mi se da je održavanje ispita na otvorenom zaista dobra ideja - kaže Šarčević.

PROČITAJTE JOŠ