Epidemiolog objasnio koja su nova pravila, ali i obaveze za proslavu krsnih slava

Alo.rs/ Politika/ M. G. | vesti 2020-09-05 09:53:15 2020-09-05 09:53:15

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, govorio je o potencijalnim rizicima za širenje korona virusa, u trenutku kada je epidemiološka situacija u Srbiji prilično stabilna

Alo!/Vladimir Marković

Kako je istakao, problem predstavljaju povratnici sa letovanja, a o govorio je i o okupljanjima u zatvorenim prostorima.

Da li ćete obeležavati slavu kao i ranije ili i uz poštovanje mera?

 

On navodi da uprkos svemu moramo da budemo svesni da se odvija jedan prirodni proces - prokužavanja nacije novim virusom.

- Dosta mladih je u prethodnom periodu imalo virus bez simptoma. To znači da se naša populacija prokužava. Koliko je tačno građana steklo imunitet ne znamo, a može se saznati samo kada se obuhvati veliki broj ispitanika. Uspeli smo u prvom naletu korone da sačuvamo najstarije građane, za razliku na primer od Švedske, gde je preminulo dve trećine starih koji su dobili koronu. Stariji i hronični bolesnici i dalje moraju da se čuvaju, kao i osobe kod kojih je usledio pad imuniteta. Osobe koje imaju alergije, recimo na ambroziju, takođe moraju da se čuvaju jer su osetljiviji za dobijanje ove infekcije - smatra ovaj epidemiolog.

Uvek se postavlja pitanje koliko traje imunitet kod onih koji su preležali koronu. On napominje da to niko ne može da kaže u ovom trenutku jer je protekao suviše kratak period od kada se kovid-19 pojavio.

- I svetski imunolozi stalno govore kako je problem što se to ne zna. Moraće da prođe još barem pola godine da bi se stekao neki uvid u to - zaključuje dr Tiodorović.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više