Predrag Kon
Tanjug
Predrag Kon

Tanjug

Predrag Kon, Foto: Tanjug

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa napisao je na Fejsbuku da je menjanje stavova o maskama posledica najnovijih istraživanja, i istakao da ako svi nose masku i drže distancu - zaštita od korona virusa je 99 odsto.

Da li nosite masku?

 

- Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste. Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba, kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99%. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30% ako ostali ne nose - napisao je dr Kon na Fejsbuku noćas jedan sat iza ponoći.

Par sati pre ovog statusa, dr Kon je pozvao Beograđane da nose maske.

- Dragi Beograđani, čuvajte svoje i naše zdravlje. NOSITE MASKE! Pomozimo jedni drugima!

Polemika oko nošenja maski ni u Srbiji ne prestaje. Prošle nedelje su nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv kovida, maske postale obavezne na otvorenom na kratko. Već posle sat vremena, Vlada je rekla da su ipak preporuka.

U zatvorenom prostoru u Srbiji, maske su obavezne.

Srbija se nalazi u trećem talasu korona virusa, a najgora situacija je u Beogradu, Kragujevcu, Valjevu...

Pročitajte još:

Komentari (2)

ZUKDNK

21.10.2020 16:17

Zatvarajte sto pre, pre nego sto se istrgne kontroli kada cete svakako morati da zatvorite. Bolje spreciti nego leciti.

Ivan

21.10.2020 17:09

Da si neki domacin i normalan covek vec bi spavao u to vreme i nedavi vise pusti nas da zivimo virusa je bilo i bice nijedna maska ih nece zaustaviti