Dragana
Printscreen
Dragana

Printscreen

Dragana, Foto: Printscreen

Beba još nema ime. Biće ili Milovan ili Radovan. Kako god da se zove, ime će pokazivati koliko je bio željen. Sa nestrpljenjem su ga iščekivali i lekari i hirurzi koji su o Dragani brinuli.

Pročitajte još:

Dragani je 2013. urađena transplantacija jetre.

- Kada prođe godinu dana onda ćemo neke ozbiljnije planove što se tiče proširenja porodice - rekla je tom prilikom Dragana uz osmeh.

Šest godina kasnije, Dragani se ostvaruje želja – u petak se porodila u Klinici u Višegradskoj.

Dečak ima 2.170 grama, 45 centimetara je dugačak. Za sada je u inkubatoru zbog kiseonika i pluća.

- Hvala Bogu da sam dala život tom malom biću - rekla je ona za RTS i dodala da joj je sada želja da "izgura" u životu sa detetom.

Trudnoću je vodio profesor Petronijević, a hepatolog, profesorka Tamara Milovanović brinula je i o jetri, i o bebi u stomaku i o Dragani.

Profesorka Milovanović kaže da treba upornosti, medicinskog znanja ali i saradnje i volje pacijnetkinje, tako da su se spremale za to.

Dragana

Printscreen

Dragana, Foto: Printscreen

- S obzirom na to da sam ja bila pored kada se probudila posle transplantacije, onda je bilo očekivano da budem tu za vreme carskog reza. Pravo da vam kažem, nisam znala gde da gledam pre, da li u mamu ili u bebu. Kada je beba zaplakala, pa moram da priznam da sam tu više reagovala kao majka a ne kao lekar, i ja sam zaplakala - ispričala je Milovanovićeva.

Prva transplantacija jetre u Urgentnom centru urađena je 2013. godine. Dragana je tada imala 28 godina. U timu su bili naši i lekari iz Hrvatske.

Dr Branislav Olujić, transplantacioni hirurg iz Urgentnog centra KCS, kaže da su Draganu delili meseci od letalnog ishoda, ali zahvaljujući transplantaciji ona je preživela, i podarila jednog lepog dečaka.

Kao kaže, sada to postaje standardna procedura u Srbiji - 51 pacijent je transplantiran. Većina tih pacijenata su živi i zdravi.

Prof. dr Saša Kadija iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS kaže da je sama trudnoća u tim okolnostima vrlo retka i izuzetno veliki uspeh.

- Završavanje trudnoće uspešno za sada – posebno veliki uspeh i ako smem da kažem jedan od najlepših primera uspešnog funkcionisanja KCS, koji multidisciplinarno vode brigu, leče prate, i dolazi do lepog završetka- rekla je dr Kadija.

U Srbiji su do sada tri pacijentkinje posle translantacije jetre postale majke. Ovo je prva takva intervencija urađena u Klinici u Višegradskoj.

Bonus video

Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!