Operacija, tumor
Alo/Masanori Jošida
Operacija, tumor

Alo/Masanori Jošida

Operacija Foto: Alo/Masanori Jošida

* Albanka M.R. (72) došla iz Prištine po pomoć srpskih stručnjaka

* Veoma složenu operaciju uradio je vaskularni hirurg Igor Končar

* Imala je oboljenje na grudnoj aorti

Zahvaljujući pre svega vrhunskom znanju i stručnosti lekara Kliničkog centra Srbije (KCS) prošlog vikenda spasen je život Albanke M. R. (72), koja je došla iz Prištine po pomoć srpskih stručnjaka.

Veoma složenu operaciju uradio je vaskularni hirurg Igor Končar.

lekari KCS

Print skrin

Igor Končar, Foto: Print skrin

- Kada je došla, žalila se na jake bolove. Mi smo je već sutradan operisali. Imala je oboljenje na grudnoj aorti. To oboljenje bilo je veoma blizu krvnih sudova koji su ishranjivali desnu ruku. Tako da smo prvo napravili bajpas kojim smo obezbedili cirkulaciju za desnu ruku, a onda smo u njenu aortu ugradili specijalni stent po imenu stent graf, kojim smo isključili oboleli deo aorte. Na taj način otklonili smo bolest i očuvali cirkulaciju u desnoj ruci - kazao je doktor Končar.

Prof. dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, takođe je potvrdio da se radilo o veoma složenoj proceduri.

lekari KCS

Print skrin

Lazar Davidović, Foto: Print skrin

- Prošlog vikenda docent Končar uradio je veoma složenu takozvanu hibridnu proceduru na grudnoj aorti kod pacijentkinje koja je imala akutnu simptomatologiju i na uspešan način rešio je taj slučaj. Pacijentkinja će za nekoliko dana biti prebačena u regionalnu bolnicu - naglasio je prof. dr Davidović.

On ističe da se u toj klinici godišnje na aorti, grudnoj i trbušnoj, uradi oko 600 procedura s trendom rasta.

- Pored elektivnih slučajeva uključeni su i oni hitni slučajevi, što je znatno teže nego kada se pacijent operiše a da je za tu operaciju pripremljen - kazao je on i istakao da je juče do popodneva urađeno čak pet operacija.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi