Bespravna gradnja u Strahinjića Bana
Privatna arhiva
Bespravna gradnja u Strahinjića Bana

Privatna arhiva

Bespravna gradnja u Strahinjića Bana , Foto: Privatna arhiva

Revnosni lokalci su brže bolje okrenuli broj građevinske inspekcije koja je potom izašla na teren i brzo utvrdila nepravilnosti.

Prema prvim informacijama do kojih smo došli, grupa radnika koja je zid "obogatila" rupom veličine 1.50x2 metra, se sklonila u unutrašnjost stambene zgrade, čiji suvlasnik je prema prvim izgledima naložio rušenje dela zida.

Radnici u centru grada

Alo.rs

Radnici u centru grada, Foto: Alo.rs

Da je porušeni deo zida na terenu zatekla inspekcija potvrdila je Sonja Božović, gradska sekretarka za inspekcijske poslove.

- Mi trenutno nemamo detaljne podatke, jer u trenutku kada je inspekcija izašla na lice mesta radnici nisu bili zatečeni. Prave informacije ćemo imati u ponedeljak, tada je i investitoru dostavljen poziv radi sačinjavana zapisnika- rekla je Božić i navela da su inspekciju pozvali zabrinuti građani koji su naveli da je u toku rušenje dela zida.

- Inspekcija je izašla na teren i konstutovala da su u toku bespravni radovi, ono što je inspekcija zatekla je otvor na fasadnom zidu veličine 1,50x2 metra i nešto nalik na nadstrešnicu. Mesto na kojem su radovi izvođeni je zatvoreno i ostavljen je poziv da se nalogodavac javi i donese svu neophodnu dokumentaciju kako bi nastavili da vodimo ovaj postupak - istakla je sagovornica.

Radnici u centru grada

Alo.rs

Radnici u centru grada, Foto: Alo.rs

Sonja Božović je rekla da je realna pretpostavka da su posredi radovi na zgradi koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

- U ponedeljak ćemo imati detalje njihovog rada, kao i to po kom osnovu su se odlučili na ovakve radove, da li za to imaju pokriće ili su radove krenuli da izvode na svoju ruku - navodi gradska sekretarka.

Ona objašnjava da je bespravna gradnja, odnosno radovi ili rušenje krivično delo, ali i apelovala na građane da ukoliko primete da neko bespravno gradi to prijave nadležnoj inspekciji.

- Ukoliko nalogodavac nema nikakvu dokumentaciju ili osnova po kojim je započeo radove, sledi mu krivična prijava koja se prosleđuje tužilaštvu koje dalje vodi postupak. U daljem inspekcijkom postupku može mu biti naloženo da izgled zgrade vrati u pređašnje stanje. Inspekcijske ekipe postupaju svakog dana jednako - i vikendom, i radnim danima, kako bi se nezakonita postupanja bahatih pojedinaca sprečila i kako ne bi remetili svakodnevan život naših sugrađana - zaključila je sagovornica.

Pročitajte još: