KBC Zemun, korona virus
Alo.rs/ Vladimir Marković
KBC Zemun, korona virus

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC Zemun, korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Virus je još jači, klinička slika pacijenata je još teža, a bolest brzo napreduje. Ranije smo 10 tona kiseonika trošili za sedam dana, dok nam sada ta količina traje samo tri i po dana, a bojim se da najgori dani tek slede, kaže u razgovoru za „Alo“ dr Dragoš Stojanović, direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun, i naglašava da ako se ovim intenzitetom nastavi priliv pacijenata, bolnica neće moći da ih prihvati.

Stojanović kaže da u KBC Zemun ima svega - zaštitne opreme, kiseonika, respiratora i lekova, ali su kapaciteti skoro popunjeni, a virus ne posustaje.

- Nenošenje maski, nedržanje distance, okupljanja, sve će to doći na naplatu. Iako se mi ubismo radeći 24 sata, sada imamo mnogo više pacijenata, i to u težem stanju nego što su bili zaraženi u martu i aprilu. U narednim danima imaćemo novi pik epidemije, to je neminovnost - kaže Stojanović.

- Gde ćemo sve te nove, ja ne znam. Ne možemo nekoga da skinemo sa respiratora da bismo stavili drugog. Postoji dovoljan broj respiratora, ali je ograničen broj izvoda za kiseonik na koje respirator mora da se prikači - naglašava on i podseća da se zdravstveni radnici, i pored svog truda, humanosti i posvećenosti poslu, umore.

Preporučujemo:

- Ne može se na 30 stepeni biti u skafanderima, bez vode, toaleta i normalnog disanja po nekoliko sati. Ja bih mnogo voleo da svi oni koji ne shvataju kako nam je, vide kako izgleda lekar ili sestra kada izlazi iz intenzivne nege. Na njima je sve mokro - priča naš sagovornik.

Kako kaže, najteže je bilo prethodnog vikenda, kada je za samo 36 sati osoblje prihvatilo 250 novih pacijenata.

Da bi uopšte mogao da radi sa kovid pacijentima, svaki medicinski radnik mora da prođe specijalnu proceduru zaštite. Oblači se nova čista uniforma, skafander, dva para kaljača preko obuće, stavlja se maska na lice, dve kape na glavu, tri para rukavica i vizir ili naočare na lice. Tek tako se može ući u „crvenu zonu” u kojoj se leče kovid-pozitivni pacijenti.

- Konstantno stezanje, pritisak u glavi, na licu, na rukama. Ispod sve te opreme konstantno se znojimo, glava zaboli već nakon nekoliko minuta, ali idemo dalje. Kada uđemo među pacijente, zaboravljamo na svoje muke, pa bodrimo i pokušavamo da ih bar na trenutak nasmejemo - kaže Nada, glavna medicinska sestra KBC Zemun.

KBC Zemun, korona virus

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC Zemun, korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Na odeljenju kroz koje je prošla ekipa „Alo!“ smešteno je 65 ljudi. Nekada je to bila hirurgija, ali sada je sve prilagođeno borbi protiv korone. Najteže je videti pacijente koji su priključeni na invazivni metod rada respiratora, najteži slučajevi, kod kojih se neretko tako teško stanje razvilo za samo nekoliko dana.

U njihovim pogledima vidite da još uvek ne veruju šta ih je zadesilo. Sa svakim teškim dahom oni se iznova suočavaju sa bolešću. U te izgubljene poglede, kada sretnu doktora ili sestru, kao da se vraća sigurnost.

- Još teže dišem, bol me probada sa ove strane, grlo i dalje razdire, a i celo telo me boli, ne mogu da se krećem... - nabrajaju pacijenti svoje muke, a iz tih očiju samo se jedno može pročitati, „molim vas, spasite me!”.

Lekari ih slušaju, objašnjavaju im kako će dalje, da li će se nešto u terapiji izmeniti. Svi imaju istu poruku:

- Strpite se, zaštitite se, čuvajte sebe da biste sačuvali jedni druge. Ničiji imunitet nije jači od virusa - kažu oni. 

Nemojte nam odmagati

Lekari, sestre i svo ostalo osoblje KBC Zemun koji se bore za živote pacijenata podsećaju građane da od njih očekuju samo da urade svoj deo posla.

- Naši ljudi su jaki, spremni su da se bore za vaše zdravlje, samo nam nemojte odmagati, čuvajte se, ne izlazite bez maske, ne idite u društvo bez preke potrebe, pazite jedni druge - u ime svih poručio je direktor KBC Zemun.

Pravila ne važe, mladi na udaru

KBC Zemun, korona virus

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC Zemun, korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Lekari KBC Zemun potvrdili su za „Alo!” da je među obolelima s teškom kliničkom slikom mnogo mladih.

- Na našim odeljenjima uvek je između 380 i 400 pacijenata. U odnosu na prošli talas, sada je mnogo više mlađih, a klinička slika im je teža. Ceo svet se pita zašto i kako, ali sigurno je da ono što smo u prošlom naletu mislili, da se teški oblici javljaju kod starijih koji imaju hronične bolesti, više ne važi, a procedura lečenja svakog pacijenta je duža i teža - rekao je za „Alo!“ dr Stojanović.

Pročitajte još: