Studenti
Alo!/Vladimir Marković
Studenti

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ovo je, nažalost, preteća realnost, a za sve je kriv dosad možda i najveći skandal u srpskom obrazovanju, koji su režirale dve žene - Neda Bokan i Verka Jovanović, piše Srpski telegraf.

Najgori scenario veoma lako bi mogao da se dogodi s obzirom na to da smo pod nadzorom Evropske asocijacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) zbog dva kardinalna propusta prilikom akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji, a oba se, nimalo slučajno, odnose na univerzitet Singidunum.

U ovom delikatnom trenutku za srpsko visoko školstvo, dok se čeka odluka ENQA, Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), koja je deo Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT), potresa skandal velikih razmera.

Kako tvrde sagovornici Srpskog telegrafa, a sve se jasno i nedvosmisleno vidi i po dokumentaciji, Neda Bokan, doskorašnja predsednica KAPK, i članica ove komisije Verka Jovanović grubo su prekršile etički kodeks i omogućile da Jovanovićeva, iako zaposlena na Singidunumu, bude izvestilac u procesu akreditacije ovog univerziteta, a zatim i predloži članove recenzentske komisije za Singidunum. To je takav sukob interesa i toliko kršenje pravila da Srbija teško može proći nekažnjeno, poručuju sagovornici dobro upućeni u celu priču.

akreditacije

Srpski telegraf

akreditacije, Foto: Srpski telegraf

Njih dve tako su omogućile ekspresnu akreditaciju studijskih programa Životna sredina i održivi razvoj osnovnih i master studija Singidunuma, gde kao profesor radi Jovanovićeva.

Propisi, s druge strane, jasno kažu da član komisije za akreditaciju ne može da učestvuje u postupku akreditacije ustanove ili studijskog programa na univerzitetu na kojem je zaposlen ili na drugi način radno angažovan.

akreditacije

Srpski telegraf

akreditacije, Foto: Srpski telegraf

Srpski telegraf dobio je profesorku Bokan, ali nije bilo odgovora na konkretna pitanja.

- Ja nisam predsednik komisije od jula prošle godine, a ostavku sam dala iz ličnih razloga. Ne mogu da govorim o radu komisije i molim vas da se za sve informacije obratite KAPK zvaničnim putem. Nemam zvanična ovlašćenja da bilo šta komentarišem - rekla je Bokanova.

akreditacije

Srpski telegraf

akreditacije, Foto: Srpski telegraf

Njena koleginica iz komisije Verka Jovanović, koja je u oba pomenuta slučaja, a sve se dešavalo pre ostavke Bokanove, bila je u direktnom sukobu interesa. Ona, međutim, to negira, mada je u tom negiranju praktično potvrdila šta se desilo.

- To nije tačno. Članove recenzentske komisije nikada ne predlaže pojedinac, već potkomisija za oblast za koju se imenuje recenzent. Ja sam koordinator potkomisije prirodno-matematičkog polja, nisam ni Singidunum ni Beogradski univerzitet niti bilo koji drugi. Kao koordinatorka, ja sam u obavezi da čitam sve izveštaje, dok prilikom izbora recenzentske komisije na sednicima samo čitam imena i ne predlažem ništa - tvrdi profesorka Jovanović iako se iz zapisnika sa sednica sve jasno vidi.

Na pitanja poslata Ministarstvu prosvete, NAT i Singidunumu juče nismo dobili odgovor.

Šta je ENQA i zašto je važna

Evropska organizacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) krovna je organizacija nadležnih tela za akreditaciju visokoškolskih ustanova u EU. U Srbiji da bi neki fakultet ili visoka škola radili, treba joj akreditacija koja je dokaz o ispunjenosti uslova i propisa naše država. Da bi srpske diplome važile u EU, potrebno je da Srbija ima akreditaciju ENQA, a sada nam preti da ostanemo bez nje.

Akreditacija preko Nede i Verke (hronološki)

1. Predaja dokumenata Ministarstvu prosvete

2. Ministarstvo pregleda dokumentaciju i prosleđuje NAT bez datuma u zvaničnim dokumentima kada se ovo dogodilo

3. NAT određuje recenzentsku komisiju na sednici KAPK, u ovom slučaju na predlog Jovanovićeve, inače zaposlene na Singidunumu,

4. Direktor NAT imenuje recenzentsku komisiju

5. Recenzentska komisija zakazuje posetu Singidunumu, obilazi univerzitet i sastavlja izveštaj

6. Izveštaj se prosleđuje Singidunumu kako bi dao komentar

7. Izveštaj se prosleđuje izvestiocu Verki Jovanović

8. Verka Jovanović javlja NAT da je izveštaj dobar i da se napravi odluka o akreditaciji

9. Glasanje na KAPK o odluci za davanje akreditacije

10. Direktorka potpisuje uverenje o akreditaciji

Komentari (2)

A tek Sportski menadžment

28.01.2020 15:28

Živi cirkus, niko radove, niko zvanja... Lako je oteti tuđu muku, ali neko treba i gurati oteto. Sprdačina od univerziteta, žešći mobing i nemoral na svakom ćošku. Uništiše sve čega se dotaknu.

vuk001

28.01.2020 22:04

@A tek Sportski menadžment - Tesko za sirotinju koja odvaja od usta da bi skolovala decu na bilo kok univerzitetu a onda to dete ostane sa parcetom papira... Ovo ne mirise na dobro