Diković sa najvišim ordenom odlazi u penziju, evo ko ga menja!

alo.rs/M. P. | vesti 2018-09-14 19:56:31 2018-09-14 19:56:31

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije je general-potpukovnik Milan Mojsilović, saopštio je u vanrednom obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić! Dosadašnji načelnik, general Ljubiša Diković, penzionisan je i odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Ministarstvo odbrane

- U skladu sa Ustavom Republike Srbije i brojnih konsultacija sa ministarstvom odbrane i Vojske Srbije doneo sam više ukaza o postavljenju, imenovanju i razrešenju - rekao je Vučić na početku obraćanja.

- Najpre želim da vam kažem da sam prihvatio zahtev generala Ljubiše Dikovića za penzionisanje. Želim da se zahvalim generalu Dikoviću na časnom, požrtvovanom i posvećenom odnosu koju je pokazao, kao i ljubav prema otadžbini Srbiji. Neki to ne znaju. General Diković bio je zatvaran u toku oružanih sukoba od strane neprijateljskih snaga u BiH, Časno, hrabro i junački se suprostavljao NATO agresiji i jedan je od ljudi koji je najduže bio na mestu načelnika generalštaba, deset godina - izjavio je predsednik Vučić.

Vučić se posebno zahvalio generalu Dikoviću za sve što je učinio i "celoživotnu posvećenost", dodavši da je odlučio da ga odlikuje najvišim Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

- To je verujem velika čast za generala Dikovića, ali i kakve su obaveze onih koji će da ga naslede - rekao je Vučić,

Vučić je rekao i da je Diković jedini nosilac Karađorđeve zvezde prvog stepena pored Novaka Ðokovića, Univerziteta u Beogradu, Olimpijski i Paraolimpijski komitet.

Vučić je posebno pohvalio generala Dikovića.

- Kada god je bio napadnut i pritisnut kao general i kada su ga lažno optuživali i hteli da mu stave žig srama na čelu i kao premijer i predsednik, uvek sam bio na strani istine i časti srpskog oficira - rekao je Vučić.

Vanredno je unapređen u čin general-potpukovnika Milan Mojsilović, koji je postavljen za novog načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:

General-potpukovnik Milan Mojsilović jedan je od najiskusnijih oficira Vojske Srbije. Sadašnji je pomoćnik ministra za politiku odbrane, a od 2013. do 2017. bio je šef Vojnog predstavništva u misiji Republike Srbije pri NATO u Briselu.

- Ovo su velike promene od kojih očekujemo dodatnu novu energiju, još bržu modernizaciju, snaženje VS u narednom periodu, koja bi trebalo da bude odvraćajući faktor za svakog agresora. Ne spremamo se za sukobe ili ratove sa bilo kim, ali moramo da imamo dobro sposobnu, opremljenu armiju koja bi bila u stanju da odgovori svakom agresoru - poručio je Vučić.

Osim unapređenja i postavljenja generala Mojsilovića, predsednik je naveo i koji su pukovnici unapređeni u činove generala, kao i o drugim postavljenjima.

General-major Cvetković Petar postavljen je za zamenika načelnika Generalštaba.

Na osnovu odluke predsednika Srbije, vrhovnog komandanta VS Vučića general major Goran Radovanović postavljen je za rektora univerziteta odbane.

General-major Bojan Zrnić je od sada na mestu načelnika Vojne akademije, a general-major Mladen Vuruna biće načelnik uprave za odbrambene tehnologije.

General-major Mile Jelić preuzima mesto direktora Inspektorata odbrane, a brigadni general Zoran Stojković mesto direktora Vojne obaveštajne agencije.

Pukovnik Ðuro Jovanić postavljen je za direktora VBA, pukovnik Slađan Stamenković na mesto komandanta Treće brigade kopnene vojske

Načelnik uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije biće pukovnik Ljubiša Ðolović , a pukovnik Miroslav Talijan je novi komandant specijalne brigade.

Predsednik je, takođe, doneo ukaz o uanpređenju.

U čin brigadnog generala pukovnik Ugleša Jovičić, Rajko Milovanović, Vladeta Baltić, Željko Kuzmanović, Predrag Grbić, Slobodan Stopa, Aleksandar Bijelić, Željko Bilić Željko, Miroslav Talija, Zoran Stojković.

U čin general-majora unapređeni su brigadni general Petar Cvetković, Mile Jelić, Duško Žarković, Ilija Todorov.

Expand player
Pogledajte više