Bujanovac
V.P.
Bujanovac

V.P.

Bujanovac, Foto: V.P.

Da u izboru bračnih parova u šiptarskim selima na jugu Srbije presudnu ulogu imaju roditelji nedavno je potvrdio umalo tragični slučaj u Lučanu kod Bujanovca.

Pročitajte još:

 

Udavača A.A. (20) prekršila je šiptarsko običajno pravo i starovremski nazadan patrijahralni poredak, jer se nije povinovala želji majke i oca da je prstenuje momak koji joj se ni po čemu ne sviđa.

Posle žučne rasprave u jednoj od odaja porodične kuće odjeknuo je pucanj. Više javno tužilaštvu u Vranju potvrdilo je da je konsternirana i ogorčena A.A. 11. januara oko 15.30 časova pucala sebi u vrat ispod potiljka. Život teško ranjene mlade Albanke srećom je spašen u Kliničkom centru u Nišu.

Doktor, bolnica, operacija, porođaj

Alo! Marko Marković

Doktor, bolnica, operacija, porođaj, Foto: Alo! Marko Marković

- Time što nije htela da se okući sa momkom koga ne voli, devojka se ozbiljno zamerila roditeljima i prekršila tradicionalne patrijathalne odnose u albanskim porodicama. Albanska devojka skoro da nema nikakva prava u roditeljskoj kući. Kako rastu, albanske devojke suočavaju se sa zabranama, ukorima. Od ranog detinjstva uče ih da budu poslušne. O svemu odlučuje otac. U gradu su devojke slobodnije i samostalnije i o veridbi i udaji uglavnom same odlučuju. U albanskim seoskim porodicama kontinuitet patrijarhalnog života nastavlja se neprikosnovenom odlukom roditelja o udaji svoje ćerke. Zna se da je veridba za devojku definitivna i da posle ovog svečanog čina pripada od roditelja nametnutom mladiću, rekao je Skender B. iz Bujanovca.

Pročitajte i ovo:

 

Boravkom u inostranstvu mlade Šiptarke dobrano su se kultivisale i prihvatile evropske tinejdžerske vrednosti.

U Preševu, Bujanovcu i gradovima na Kosmetu sve je manje mladih Šiptarki koje odbijaju da im roditelji budu provodadžije. Ozlojeđena A.A. pokušala je da se ubije jer je želela da bude zavetovana devojka tobelija ili ostajnica, umesto da se veri i uda za momka kojeg su joj roditelji odredili.