Slavica Đukić Dejanović
Alo!/ Dejan Briza
Slavica Đukić Dejanović

Alo!/ Dejan Briza

Slavica Đukić Dejanović, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Ona je u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, rekla da je država u poslednje četiri godine napravila najteži korak i otvorila mnoga pitanja u sektoru populacione politike, a kao primer dobre saradnje sa međunarodnim organizacijama pomenula je upravo posetu eksperata iz SAD, Švedske, Italije i još nekoliko zemalja koje su angažovale Ujedinjene nacije.

Ti eksperti, kaže ministarka, smatraju da bavljenje dijaporiom države mora biti drugačije i zbog toga su preporučili formiranje posebnog tela na nivou države.

"Smatraju da naše ljude koji su inostranstvu treba stimulisati da dođu... na koji način mogu dobiti olakšice, kako da reše pitanje zdravstvenog osiguranja, niz administrativnih pitanja...", objašnjava Ðukić Dejanović.

Stručnjaci smatraju, dodala je, da nedovoljno koristimo transfer znanja zajedničkih projekata a dali su i konkretne sugestije za različite delove zemlje.

Put do povratka u Srbiju može biti zapravo na različite načine, navela, te pojasnila da to može da znači transfer znanja, zajedničke projekte, a sugerisali su, kaće, posebno telo na nivou Republike koje se bavi ljudskim resursima.

Ocenili su da je činjenica da smo kao nacija stariji i da u proseku naš stanovnik ima 42,3 godine, što, smatraju, iziskuje da populaciona politika bude usmerena na vrlo konkretne programe aktivnog starenja.

"Krenuli su od toga da ljudi pre nego što će biti penzionisani treba u raznim organizacijama da imaju savetodavnu funkciju, da se pripremaju za penziju u kojoj takođe treba da budu aktivni".

Tu leži, kako je rekla, veliki neiskorišćeni potencijal koji bi morao biti potpuno drugačije iskorišćen.

Ministarka je podsetila na statistiku, koja kaže da 14,3 odsto osoba u Srbiji ima do 14 godina, a da je 20,2 onih koji su preko 63 godine života.

Komentari (1)

Bane

27.02.2020 21:48

Budi ti samo tu Slavice, sad cu ja da se vratim...