Predrag Kon
Printscreen/ RTS
Predrag Kon

Printscreen/ RTS

 Foto: Printscreen

Epidemiolog dr Predrag Kon navodi da se deca ne vakcinišu protiv koronavirusa, jer nisu obuhvaćena u ispitivanjima vakcine.

-Kolektivni imunitet na koronavirus od oko 60 odsto populacije očekujem posle marta ako uspemo da vakcinišemo 20 odsto stanovništva, kaže dr Predrag Kon i dodaje:

-Ako znamo da je do kraja avgusta taj imunitet, na osnovu uzorka, bio 20,7 odsto i budući da je treći talas ubedljivo najveći, pa možemo da pretpostavimo otprilike još toliko imunih, vakcinisanje 20 odsto populacije stvorilo bi tu znatnu barijeru virusu koja bi ga znatno usporila.

Čuli smo premijerku da će već u januaru biti milionske doze.

-Ako prvu dozu date u februaru, pa čekate tri nedelje na drugu i ukupno mesec dana na razvijanje imuniteta, realno je da posle prvog kvartala, negde posle marta, imamo tih 60 odsto imunih, kaže  dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Dr Kon navodi da se deca ne vakcinišu, jer nisu obuhvaćena u ispitivanjima vakcine.

"To je pravilo da se na deci primenjuju bilo koji lekovi, pa i vakcine tek nakon primene na odraslim osobama. Tek kada se pokaže da nema opasnosti za različite grupe odraslih, mogu da se vakcinišu i najmlađi.

Bolest kod dece je vrlo retko teška i vrlo retko se fatalno završava, a u uzrastu do 10 godina toga gotovo da i nema, dodaje.

Na pitanje da li bi trebalo da se uplašimo jer britanski soj sada mnogo napada decu, odgovara:

-Prirodni strah, koji izaziva brigu i oprez, svakako postoji. Ali ne treba da nas uhvati panika.

-Prvi put od početka SAR-CoV-2 pokazao je novu varijantu i ta mutacija povezana je s većom sposobnošću prenošenja.

Tu vest treba ozbiljno prihvatiti.

Već smo videli šta se desilo kada su se vesti iz Kine primale bez dovoljno opreza.

Pročitajte još: