Darija Kisić Tepavčević
Printscreen/RTS
Darija Kisić Tepavčević

Printscreen/RTS

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen/RTS

Doktorka Darija Kisić Tepavčević govorila je o trenutnoj situaciji u Srbiji

Hospitalizovano je ukupno 1046 pacijenata, dok ih je na respiratoru 89 pacijenata. Ukupno je testirano 6.401 osoba a do sada je preminulo 44 osobe.

Od petka u 15 sati do subote u isto vreme otkriveno je 148 inficiranih, dok je petoro preminulih.

"Svaki dan je priča za sebe i svaki dan nam pokazuje koliko smo uspeli u sprečavanju prenosa virusa. Najveći broj građana se pridržava mere socijalnog distanciranja. Međutim, čak i oni, kad se nađu u društvu neodgovornih, mogu da se razbole. Zato ne smemo da budemo sebični", upozorila je zamenica direktora Insituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut"

"Možda u početku ljudi nisu mogli da razumeju, ali sam ubeđena da najveći broj građana sada razume. Videće se efekti ovog policijskog časa i praznih ulica za nedelju, dve. Vreme će pokazati koliko smo se odgovorno ponašali, a verujem da smo savestan narod. Naše infektivne klinike i zdravstvene ustanove imale su posla i imaće u narednom periodu, a sada je pravi trenutak da shvatimo koliko je važna uloga svakog od nas".

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Ona podseća da je pomoć Kineza od neprocenjivog značaja

"Bitno je naznačiti da iskustvo iz Kine pokazuje da upravo ono što sprovodimo ima efekta. Nama su njihove mere, kada su ih tek uveli, tada izgledale čudno, i verovali smo da se to nama neće desiti. Želimo da učimo od najboljih".

Kisić Tepavčević je objasnila i šta su najznačajnija saznanja od kolega iz Kine.

"Ne samo stručnjaci iz Kine, kojima dugujemo veliku zahvalnost, već i oni iz Rusije, pokazali su nam kako se može kontrolisati širenje infekcije. Način organizacije je ono o čemu smo najviše naučili, da ne čekamo poslednji momenat, već da se spremimo za svaki mogući scenario, s nadom da ćemo one najgore izbeći".

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Svima je jasno da se ne može predvideti kako će se korona virus ponašati u budućnosti

"Postoji zrno nade da će nestati kao nekada SARS. Teoretski, nije tako velika mogućnost, ali ona postoji".

Kisić Tepavčević se osvrnula i na bolničke kapacitete u Srbiji.

"Uopšte ne čekamo da se popune kapaciteti, da bismo napravili nove. Pravimo ih sa željom da nam nikada ne zatrebaju".

Upitana kada očekuje vrhunac epidemije, ona kaže:

"Sada smo u petoj nedelji, sledi strmoglavi rast. Kod nas rast nije tako veliki kako se očekivao. Da li moglo gore? Da, jeste. Ali ne treba da se poredimo s najgorim scenarijima, već da pravimo svoj".

U GAK Narodni front je zabeleženo je 46 zaraženih lekara, dve trudnice...

"Sve naše mere su usmerene ka tome da se oboleli zdravstveni radnici odmah izoluju. Postoji određene ustanove sa većim brojem zaraženih, među kojima i GAK Narodni front. Bitno je da su sve kolege potencijalni nosioci su izolovani".

Korona test

Shutterstock

Korona test, Foto: Shutterstock

Više nema zastoja u testiranju

"Takva vrsta problema se desila zbog povećanog broja putnika u međunarodnom saobraćaju. Međutim, od tog momenta su nam se višestruko povećali kapaciteti za testiranje. S jedne strane, imamo povećane kapacitete, a s druge nemamo tako veliki priliv putnika iz svih krajeva sveta".

"Da nam ulice budu ovako prazne. Udružimo snage, ali se udaljimo na dva metra".