Slobodan Cvetković
Alo!/Dejan Briza
Slobodan Cvetković

Alo!/Dejan Briza

Slobodan Cvetković, Foto: Alo!/Dejan Briza

* Tek rođenu bebu, muškog pola, ubačenu u najlon kesu i bačenu u kontejner pronašao je juče ujutru penzioner Slobodan Cvetković 

* Odmah je pozvao policiju i Hitnu pomoć

* Beba je na svu sreću odličnog zdravlja

Tek rođenu bebu, muškog pola, ubačenu u najlon kesu sa posteljicom i popučanikom, a potom bačenu u kontejner pronašao je juče ujutru penzioner Slobodan Cvetković iz beogradskog naselja Žarkovo. Ovaj čovek za “Alo!” kroz suze objašnjava da će zauvek pamtiti trenutak kada je otvorio poklopac kontejnera i napominje da je novorođenče pukim slučajem srećnih okolnosti preživelo.

Đorđević: Zaštitićemo svu napuštenu decu

Tek rođenu bebu koja je ostavljena u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, posetili su gradonačelnik Beograd prof. dr Zoran Radojčićem i ministar za rad Zoran Đorđević, koji je rekao da je ostavljanje dece, pogotovo na ovako nehuman način, nešto što ne sme da se ponavlja u našoj zemlji - Preuzećemo sve mere da decu koju zadesi ovakva tužna sudbina zaštitimo na najbolji mogući način i pružimo im svu neophodnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu - naglasio je ministar.

 - Obično oko pola devet moj pas traži da ga odvedem u šetnju, a ovaj put je bio nervozan već u osam. Čim smo izašli iz zgrade on je vršio nuždu, a ja sam potom pokupio izmet i otvorio kontejner kako bi ga bacio. Međutim, čuo sam stenjanje i odmah sam pomerio đubre, pomislivši da ću izvući mače. A, onda sam imao šta da vidim! Beba je bila kravava zatvorena u velikoj plastičnoj kesi, a iznad kese je bio otvoren kišobran – kaže vidno potreseni Cvetković i dodaje da je potom otvorio kesu kako se beba ne bi ugušila, a zatim otišao do stana i pozvao policiju i hitnu pomoć.

- Za tri minuta kod kontejnera su se pojavili policajci i ekipa Hitne pomoći. Beba je bila toliko iznemogla da nije imala snage ni da plače. Međutim, ubrzo su stigli i đubretari, što znači da je malo falilo da dete samelje đubretarsko vozilo – objašnjava naš sagovornik, koji napominje da ga je čitava situacija mnogo pogodila, jer i sam ima četvoro unučadi, od kojih je jedna beba.

Tukla muža dok je nije prijavio, a komšijama se skidala gola! Tu nije kraj njenim skandalima...

AUTOR: Alo.rs/Republika/I.L. DATUM I VREME: 27.08.2019. 07:59 - 27.08.2019. 09:05 Đedovićeva je nestala 23. avgusta, a kako je bilo navedeno na sajtu Nestali Srbija, reč je o psihički nestabilnoj i agresivnoj osobi Jovana Đedović, Foto: Nestali Srbija * Jovana metlom pretukla supruga * Nakon incidenta 15.

- Pomogao bih i mačetu i kučetu, a kamoli detetu - napominje on.

Cvetković navodi da je nakon što je beba odvezena u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, bio primoran da popije lekove za smirenje, ali da mu se raspoloženje popravilo čim je čuo vesti da je dečak u dobrom opštem stanju.

- Žena mi je u šali rekla: “Kada te grdim, ne čuješ, a bebin plač čuješ”. Posle svega mogu da kažem da je novorđenče spasio moj pas koji je poranio da obavi nuždu. Samo se pitam zašto ga nisu bar ostavili ispred crkve koja je pedset metara od kontejnera, već da se tako muči. Nadam se da će dečak izrasti u dobrog mladića i da ćemo se kada malo poraste upoznati - ističe Cvetković.

Slobodan Cvetković

Alo!/Dejan Briza

Slobodan Cvetković, Foto: Alo!/Dejan Briza

I ostale komšije, svedoče da su još oko četiri, pet sati čuli bebin plač, ali su svi pomislili da je to beba iz komšiluka, jer u zgradi imaju malo dete.

Direktor Tiršove Siniša Dučić je juče izjavio da je napuštena beba odmah po prijemu detaljno pregledana od strane pedijatra, ortopeda i neurohirurga.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Beba nema povreda i dobrog je opšteg zdravstvenog stanja, sa urednom krvnom slikom. Dete je zadržano na opservaciji - rekao je Dučić. 

Dete je za nju bilo teret

Psiholog Jelena Kovačević kaže da su različiti razlozi zbog kojih majke ostavljaju svoju decu i objašnjava da nije isto kad majka, koja odluči da ne odgaja svoje dete, baci dete u kontejner ili se odluči da ga ostavi na crkveni prag.

 

- One majke koje ostavljaju decu u kontejnerima svoje dete doživljavaju kao problema i teret kojeg jedva čekaju da se otarase. Dok kada se majka odluči da bebu ostavi ispred crkve smatra da će tom detetu pružiti makar neku budućnost - objašnjava Kovačevićeva.


Rešenje anonimni porođaj?!

Posebni savetnik ministra Dragan Vulević rekao je da je od početka godine ovo peta beba koja je napuštena od strane roditelja i dodao da će nakon zdravstvenog zbrinjavanja deteta, deo odgovornosti preuzeti i Centar za socijalni rad.

- Veoma smo zabrinuti zbog ovakvog načina ostavljanja deteta, jer time joj je ugrožen život. Eventualni način za rešavanje ovakvog problema mogao bi da bude donošenje zakona koji će podrazumevati anonimni porođaj u toplim sobama - naglasio je Vulević.

BONUS VIDEO: Dojava o bombi ispred skupštine Srbije