U Srbiji zabranjuju cigarete?! (ANKETA)

021 | vesti 2017-05-17 11:19:59 2017-05-17 11:19:59

Anketari će uskoro na teritoriji cele Srbije početi ispitivanje građana o akciji koju planiraju ustanove, a tiče se usvajanja zakona o stoprocentnoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima.

Shutterstock

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" putem javne nabavke traži anketare koji će na internetu ispitati šta misle građani, a u okviru projekta "Postizanje konsenzusa za usvajanje i punu usklađenost sa zakonom o Srbiji 100 odsto bez duvanskog dima", što je zamisao i aktivnosti Kancelarije za prevenciju pušenja i Centra za promociju zdravlja u "Batutu".

Biće ispitano najmanje 800 građana starosti 18-64 godine, koji žive u urbanim gradskim područjima i barem jednom su u poslednjih mesec dana posetili ugostiteljske objekte (hotele, kafiće, restorane, barove u Srbiji). Biće ispitani i pušači i nepušači ravnopravno. Sam upitnik traje oko 10 minuta i biće anoniman.

Pored onlajn ankete, ispitaće se usmeno i oko 200 građana starosti 55-64 godine o njihovom mišljenju.

U konkursnoj dokumentaciji "Batuta" ne navode se konkretni razlozi za sprovođenje ovakve javne nabavke. Međutim, godinama se govori o inicijativi da se u Srbiji u potpunosti zabrani pušenje na javnim mestima i u lokalima, s obzirom na to da aktuelni Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu dozoljava pušenje u ugostiteljskim objektima. Početkom godine je republička komisija izradila predlog izmene postojećeg zakona kako bi se pušenje zabranilo i u ugostiteljskim objektima, ali ovi predlozi još uvek nisu ušli u skupštinsku proceduru.

Pretpostavka je da će anketa građana pokazati kolika je šansa da se ovakva zabrana pušenja u lokalima zaista uvede u Srbiji, tj. postoji li istinska volja građana, ili samo vrlo opravdana zdravstvena potreba.

"Alo.rs" pita svoje čitaoce da li podržavaju potpunu zabranu pušenja:

 

 

Expand player
Pogledajte više