Kuće u Srbiji
Shutterstock/Ilustracija
Kuće u Srbiji

Shutterstock/Ilustracija

Kuće u Srbiji, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nove generacije u vranjskom kraju nisu ni čule o čudnim bračnim običajima - sororatu, leviratu i snohačenju, koje u stara vremena niko nije smatrao uvredom, rodoskrnavljenjem i grehom. 

Posebno u zabačenim selima juga Srbije, i dan-danas ponekad gorštaci upražnjavaju takozvani sororat - brak sa svastikom. Muž koji ostane udovac mogao je da se oženi sestrom svoje žene, pod uslovom da ona nije već udata. Takav je slučaj S. K. iz okoline Vranja, koji se posle smrti supruge, oženio sa S. K. te su dobili dva sina i kćerku.

Pročitajte još:

 

Sporadično se još upražnjava i levirat. Reč je o bračnoj zajednici koju udovica sklapa sa bratom preminulog supruga. Istraživač Sanja Zlatanović iz Vranja ističe da je levirat dugo bio institucija bračnog prava, po kojoj brat mora da se oženi udovicom umrloga, naročito ako nije imao decu. Jeziva nečista krv imala je opravdanje u nastojanju da se održi porodična loza.

B. T. iz okoline Trgovišta teško je podneo smrt rođenog brata, ali se posle žalosti zbližio sa snajom, koja sa pokojnim supružnikom nije imala porod. Nisu se venčali, ali imaju dve kćerke.
Za turskoga vakta na jugu Srbije praktikovali su se jezivi brakovi između srodnika. Kako po muškoj, tako i po ženskoj liniji između srodnika po tazbini. Bilo je dosta brakova i između ritualnog srodstva. Kumstvo se pretvaralo u brakove, naročito u selima Beliševo, Žitorađe, Kunovo, Masurica, Topli Do i Novo Selo.

 

Naročito u planinskim seoskim zabitima sklapani su brakovi između supružnika iz istog sela. Momci iz Bujkovca, Ravne Reke, Jastrepca, Zlatokopa, Kupininca nisu po udavače morali da odlaze u druge naseobine. Roditelji su uz pomoć provodadžija završavali rabotu.

Tek 1945. iskorenjeno je snohačenje ili snohačestvo, koje je podrazumevalo seks između snaje i svekra. Javljalo se zbog seksualne nezrelosti ili odsutnosti sina. Jeziv seksualni običaj mladi muškarci nisu smatrali grehom, iako su njihove žene spavale s njihovim očevima. Kasnije su i oni primenjivali ovaj običaj.

Komentari (10)

Zoran iz Sumadije

29.10.2018 08:14

Zato u nasem narodu postoje dve izreke: Ko ne zna sta je slast - nek ide u svast (kod svastike) i Kum kumici - ko' vo junici!

Vesna

29.10.2018 14:37

@Zoran iz Sumadije - Zorane iz Sumadije stidi se onog sto si napisao.

Nn

29.10.2018 15:08

@Zoran iz Sumadije - I da je bilo toga, ko to zeli da zna????!!! Pisite nesto Pametno I poucno, ovo su nakaradne stvari.

Ludnicar

29.10.2018 17:33

@Zoran iz Sumadije - Evo ga jos jedan moj kandidat.

Mira

29.10.2018 08:17

Bolesna Srbija

SAD

29.10.2018 19:03

@Mira - Nije bolesna Srbija! VLASI to rade od kad je sveta i veka! Pitajte po vlaškim selima pa će te se uveriti!

pera rogonja

29.10.2018 09:00

Treba vratiti obicaje kako bi porastao nalitet.Nema boljeg seksa od incesta.

Ludnicar

29.10.2018 17:31

@pera rogonja - Ti si ozbiljno bolestan covek.

oluk

29.10.2018 09:05

Ova slika kuca to vam je u Vlasenici Republika Srpska, ali posto se smatramo dijelom Srbije moze se uvaziti konstatacija ispod slike...

Primus

29.10.2018 10:06

Autor, V.Pešić je u naslovu svog članka stavio pitanje-odgovor u prezentu..Eto vidite kako NEPRIJATELJI SRBIJE polako , mučki postavljaju bljuvotine u srpski identitet..Da si, o 'autore' u srednjem veku o čijim 'običajima' pričaš i prenosiš ih u današnje vreme XXI veka-glava bi ti se kotrljala niz najbližu padinu..ĐUBRE MUČKO