korona
Shutterstock
korona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dok većina provodi vreme u kućnim uslovima i o presvlačenju jedva da razmišlja, a neki dane provode u pidžami, ipak, postoje trenuci kada, makar do prodavnice, izađete napolje. Koliko je opasno ne presvući se posle toga?

Na ovo pitanje još uvek ne postoji precizan odgovor. Poznato je da se na čvrstoj podlozi – metalnim površinama ili plastici može zadržati i po nekoliko dana, a kada su u pitanju različite vrste tkanina – zna se samo da opstaje kraće. Koliko – ne zna se tačno.

Da li je potrebno odmah po povratku u kuću oprati stvari?

Za sada – osim u slučajevima ako neko baš ne kine na vas ili se nakašlje, nije neophodno da se sa vrata sjurite da biste ubacili stvari u veš mašinu. Savet je da se pridržavate svoje uobičajene procedure za pranje veša.

Koji deterdžent je najbolje da koristite?

Virus nije otporan ni na deterdžente i sapune koje inače upotrebljavate, međutim, ono što ga posebno uništava jesu sredstva za izbeljivanje. Dakle ako želite da se dodatno osigurate, koristite takve deterdžente.

Šta radite u slučaju da ste bili u kontaktu sa nekim za koga se sumnja da je zaražen virusom?

Poznato se da svi oni koji dolaze u kontakt sa zaraženima moraju da budu propisno zaštićeni – maskama, rukavicama, zaštitom za odeću, kosu, lice.. To se uglavnom odnosi na zdravstvene radnike.

Ono što bi vi trebalo da radite je da držite propisano odstojanje od drugih ljudi kada odlazite napolje iz bilo kog razloga. Dalje, ne tresite odeću koju skidate, jer na taj način otresate i viruse. Koristite najtopliju vodu za pranje tih stvari, ali vodite računa o predloženoj temperaturi koja je istaknuta od strane proizvođača, na etiketi. Neka odeća bude kompletno osušena – u ovim situacijama je najbolje korisititi sušač. Predlog je da se odeća onih koji su potencijalno izloženi virusu odvojeno odlaže od odeće onih koji to nisu.

Kada je u pitanju korišćenje usluga hemijskog čišćenja – ovde se predlaže da vodite računa o tome koliko blizu prilazite ljudima kada nosite ili kupite svoju odeću. Nosite zaštitne rukavice i temeljno operite ruke nakon njihovog odlaganja.

Ako se brinete da bi na vašoj odeći moglo da ostane virus koji se potencijalno nalazio na odeći koja se pre vaše prala ili sušila u istoj mašini – to ne bi trebalo da vas zabrinjava, jer proces pranja i sušenja ubijaju virus same po sebi.