„Crni Gruja“
Alo!
„Crni Gruja“

Alo!

„Crni Gruja“, Foto: Alo!

Naime, kako za „Alo!“ priča Bogdan Stojiljković, producent i vlasnik kompanije „BS group“, koja je vlasnik ovog serijala o Crnom Gruji, prava na emitovanje data su televiziji „Prva“, i to na prostoru Srbije i Crne Gore. Međutim, serija se emituje i u ostalim evropskim zemljama, ali i u SAD.

- Kada smo to predočili nadležnima u TV „Prva“, oni su nam objasnili da nisu krivi za kršenje naših autorskih prava, već da program van ugovorenih zemalja pušta kablovski operater SBB putem satelitskog programa „Total TV-a“ - navodi Stojiljković.

SBB: Radimo po ugovoru!

Iz kompanije SBB su nam samo kratko poručili da rade samo u Srbiji. - SBB je kompanija registrovana u Srbiji koja svoju delatnost i obavlja na teritoriji Srbije. SBB distribuira sadržaje u skladu sa zaključenim ugovorima i na ugovorenoj teritoriji - kažu u SBB-u.

- Tako je „BS Group“ direktno u aprilu 2014. obavestio SBB o tome da TV „Prva“ ima pravo na emitovanje serijala isključivo na teritoriji Srbije i Crne Gore. Oni su se pak o obaveštenje oglušili i nastavili da reemituju program TV „Prva“ širom sveta, i to za teritoriju Evrope, preko „Total TV-a“, a za teritoriju celog sveta, izuzev bivše SFRJ, preko internet televizije „Net TV plus“ - objašnjava Stojiljković.

Kako napominje, na ovaj način kompaniji je naneta ogromna šteta.
- Nameravali smo da prodamo prava emitovanja i u Sloveniji i Hrvatskoj, ali su oni odustali od kupovine jer i njihovi građani mogu da gledaju serije i filmove preko „Total TV-a“. Već deset meseci se natežemo sa SBB-om, jer nam sada nude samo mrvice, ni deo zarade koju bismo inače ostvarili - ističe Stojiljković.

Upozorenje produkcije SBB-u

Alo!

Upozorenje produkcije SBB-u, Foto: Alo!

On navodi da je zbog ovog kršenja pravila ugovora njegova kompanija već u postupku pokretanja tužbe i to u Srbiji, Holandiji i SAD.
Da su prava vlasnika serije prekršena, potvrdilo je februara 2015. i Regulatorno telo za elektronske medije (RRA).

- Svako autorsko pravo koje se ustupa može biti vremenski ili prostorno ograničeno. Zakon izričito predviđa obavezu pružaoca medijskih usluga da operatera blagovremeno obaveste da nemaju pravo na emitovanje određenog sadržaja posredstvom određene platforme (elektronske komunikacione mreže) - navodi se, između ostalog, u dopisu RRA.

„Prva“ završila prikazivanje

Kako napominju u komapniji „BS Group“, Tv “Prva“ je imala pravo na emitovanje njihovih serijala do kraja 2015. i otad je prestala da emituje, a samim tim je prestalo reemitovanje od strane SBB-a. - Samo reemitovanje preko „Total TV-a“ i „Net TV plusa“ se, prema informacija koje mi imamo, vrši od strane SBB-a i njihovih povezanih firmi širom sveta. Ono što je ovde najbitnije je da se preko „Total TV-a“ i „Net TV plusa“ vrši reemitovanje širom sveta više od 200 programa sa teritorije bivše SFRJ, a veliko je pitanje da li te televizije imaju prava na emitovanje kompletnog svog programa bez teritorijalnog ograničenja - ističu u „BS Group“.