Benzinska pumpa, NIS, gorivo
Alo!/Nenad Vujanović
Benzinska pumpa, NIS, gorivo

Alo!/Nenad Vujanović

Benzinska pumpa, NIS, gorivo, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Naftna industrija Srbije (NIS) diktira cenu goriva u Srbiji, cenovnik menja dva puta nedeljno i za pet dana, zbog želje da što više zaradi, podigla je cenu dizela za više od tri dinara po litru.

Jedan vozač slikao je fiskalne račune koje je tokom prošle nedelje dobio na NIS-ovim pumpama, a na njima se jasno vidi da je litar goriva za tri dana poskupeo najpre sa 171,4 dinara na 172,4, a nakon toga je u naredna dva dana cena goriva porasla za još dva dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Vozač sam i ne mogu čudu da se načudim. Cena goriva skače dok se okrenem, a hiljadarka je sve mana i manja - kaže Ljubodrag Ristić (33) za naš list.

Oznake goriva po direktivi EU

Na benzinskim pumpama od juče je na snazi novi način obeležavanja naftnih derivata - etikete za benzin su okrugle, za dizel kvadratne, a TNG u obliku romba.

Naime, stupila je na snagu primena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obeležavanju derivata. Osim u 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle Bregzita.

 

Milan Rakić, predsednik Udruženje privatnih naftaša Srbije, rekao je za „Alo!“ da do poskupljenja goriva u Srbiji dolazi pre svega zbog spekulacija na tržištu koje pravi NIS.

- NIS diktira cene goriva u Srbiji. Navodno diže cene zbog porasta cene sirove nafte na svetskom tržištu, a realno na njih ne utiče svetska cena nafte, već hoće samo da što više zarade. NIS je, naime, osnovni proizvođač i prerađivač sirove nafte i proizvođač motornih goriva u Srbiji i kao takav diktira cenu goriva u našoj zemlji. Dnevno se proizvode između šest i osam miliona litara motornih goriva - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Jedna četvrtina stiže iz domaćih izvora, a tri četvrtine iz uvoza, dakle, ne mogu da imaju tolike cenovne udare na ulaznu cenu proizvodnje. Dakle, sirova nafta ne može danas da se uveze i odmah da počne prerada, to ne postoji - ističe Rakić.

I Nebojša Atanacković, predsednik Nadzornog odbora kompanije „Nafta“, smatra da kretanje cena u našoj zemlji kada je gorivo zavisi od NIS-a.

- NIS jedini ima rafineriju u zemlji. Ta kompanija možda jedina ima mogućnost da bude jeftinije od ostalih - kao najveći, NIS ima najviše mogućnosti da najmanje poskupi, međutim, to nije slučaj. Ostali gledaju cenovnik NIS-a, koji se menja dva puta nedeljno. Gorivo je već poskupelo i njegova cena će još rasti - objasnio je on.

 

Na većini benzinskih pumpi, benzin BMB 95 je dostigao cenu od 157 dinara, a evrodizel 167 dinara za litar, dok kvalitetnija goriva obogaćena aditivima koštaju preko svake mere, pa „bolji dizel“ ide u nebesa - koša više od 170 dinara.

Cena dizel (evro/l) Evrodizel U odnosu na prosečnu cenu u regionu

Albanija 1,453 11,98%

Grčka 1,427 9,98%

Hrvatska 1,416 9,10%

Srbija 1, 415 9,04%

Slovenija 1,306 0,65%

Crna Gora 1,300 0,19%

Rumunija 1,276 -1,67

Mađarska 1,262 -3,52

BiH 1,184 -8,77

Bugarska 1,156 -10, 94

Makedonija 1,090 -16,03

Prosečna cena u regionu 1,198

 

Komentari (1)

Dejan Marinković

16.10.2018 09:44

Pa nije to ništa, još vi ne znate šta NIS radi.