Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar
Tanjug/Dušan Aničić
Pregled, Bolnica, Dom zdravlja, Lekar

Tanjug/Dušan Aničić

Dom zdravlja, Lekar, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Lekarima su se poslednjih dana pored hroničnih bolesnika i starijih od 65 godina, javljala i deca do četiri godine i omladina, ali i zaposleni. A najviše su se žalili na bolove u grlu, povišenu temperaturu, kao i kašalj.

Haraju i crevni virusi

Nemali je broj i onih koji su se poslednjih dana i nedelja javljali kod doktora zbog povraćanja i poliva. Doktorka Dimitrijević ističe da uglavnom reč o enterovirusima koji se javljaju i kod dece i kod odraslih.

- U tom slučaju treba povesti računa o ishrani, odnosno izbegavati mleko i mlečne proizvode koji posle mogu biti dobra podloga za razvoj bakterija, kao i o nadoknadi tečnosti - navodi Dimitrijevićeva za „Alo!“.

Samo prošle nedelje u glavnom gradu je, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, registrovano čak 14.806 obolelih od respiratornih infekcija.

Kad je reč samo o oboljenjima sličnim gripu, u periodu od 14. do 20. oktobra na teritoriji cele Srbije, prema podacima Instituta „Batut“, zabeleženo je 2.539 slučajeva, najčešće kod dece do četiri godine.

Lekar opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević kaže za „Alo!“ da je miholjsko leto glavni krivac porasta broja pacijenata.

- Epidemiološka situacija je loša već neko vreme. Mnogi se žale na virusne respiratorne infekcije i to gornjih disajnih puteva. Ta virusna infekcija uglavnom traje dva do tri dana. Temperatura koja bude oko 37,3 traje dan-dva, javlja se kašalj iz gornjih delova disajnih puteva i posle toga veoma brzo prestaju simptomi. Međutim, ovo je period kada se smenjuju virusne i bakterijske infekcije, te malo-pomalo oštećuju imuni sistem i prave teren da virus gripa, kad se pojavi, ima mnogo jače dejstvo, naročito krajem godine - ističe za „Alo!“ dr Dimitrijević.

Sveta Bosiljka čuva Kosovo! Albanci su je mučili i ubili zato što nije htela da se odrekne pravoslavne vere! (FOTO)

AUTOR: J. Đ. DATUM I VREME: 26.10.2019. 07:45 Projavile se svete mošti novomučenice Bosiljke koja bdi nad Kosovom! Mošti Svete Bosiljke , Foto: Eparhija raško-prizrenska Danas SPC i vernici obeležavaju dan Svete novomučenice Bosiljke koju su u 19. veku Albanci mučili i ubili samo zato što nije htela da se odrekne pravoslavne vere!

Ona ističe da je zato bitno da se građani u što većem broju vakcinišu protiv gripa.

- Ukoliko dođe do oboljenja gripa, u najvećem broju slučajeva dovoljna je simptomatska terapija, odnosno vitamin C, i to ne veštački već u prirodnom obliku, recimo, isceđen limun s malo vode. Kod dece, mogu se dati i kapi za nos, a kad je temperature veća od 38 stepeni, što je retko, onda treba da se uzme nešto za snižavanje temperature ili da se tuširaju toplom vodom - navodi ona i dodaje da isti savet važi i u slučaju drugih respiratornih virusnih infekcija koje daju slične simptome gripu.

Pročitajte još:

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za „Alo!“ da masovnije obolevanje od gripa ne treba očekivati pre kraja decembra.

- Virus može biti izolovan i ranije u decembru, ali ozbiljan porast obolelih može se očekivati pred Novu godinu ili početkom januara. A vakcina je jedini način da se zaštitimo od gripa. Virus se najviše širi među školskom i predškolskom decom, pa od njih na odrasle - dodaje Radovanović.

Tokom prošle sezone više desetina osoba među kojima je i trudnica u osmom mesecu trudnoće, kao i dvogodišnje dete, preminula su od gripa. Epidemije gripa tada je bila prijavljena na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga, kao i na teritoriji Niša. Zbog epidemije gripa bio je produžen i đački raspust, a na snazi je bila i zabrana poseta bolnicama. 

- Grip је nајučеstаliја bоlеst оrgаnа zа disаnjе коd ljudi. Izаzivа gа virus gripa, tipovi А i B

- U pоsеbnоm riziku оd kоmplikаciја zbog gripa su stаriјi оd 65 gоdinа živоtа, dеcа, оsоbе s hrоničnim bolestima i trudnicе

- U Srbiјi se daje čеtvоrоvаlеntnа vаkcinа prоtiv gripа koja obuhvata dva tipa A i dva tipa B virusa

- Vrеmе nеоphоdnо zа sticаnjе imunitеtа је dve do tri nеdеljе nаkоn dаvаnjа vакcinе, а trајаnjе pоstvаkcinаlnоg imunitеtа vаrirа i iznоsi оd šest dо 12 mеsеci

- 290.400 dоzа vаkcinе prоtiv gripа obezbeđeno je za ovu sezonu

- 173.307 bilo je obolelih od oboljenja sličnih gripu 2018/19.

BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić odgovarao na provokativna pitanja naše novinarke