Mošti Svete Bosiljke
Eparhija raško-prizrenska
Mošti Svete Bosiljke

Eparhija raško-prizrenska

Mošti Svete Bosiljke , Foto: Eparhija raško-prizrenska

Danas SPC i vernici obeležavaju dan Svete novomučenice Bosiljke koju su u 19. veku Albanci mučili i ubili samo zato što nije htela da se odrekne pravoslavne vere!

Njene mošti bile su do pre nekoliko dana uzidane uz stub Hrama Preobraženja Gospodnjeg u selu Pasjane, a njih je odatle izvadio vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom. U kalendaru SPC 26. oktobar upisan je kao njen dan, a vernici su uvereni da je ona danas najveća zaštitnica Srba i Kosova i da će ga sačuvati...

Više nema dileme! Na račun leže novac 4. novembra!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 26.10.2019. 07:18 Potvrđeno! Banka, Foto: Tanjug Jednokratnu pomoc od po 5.000 dinara svi penzioneri dobiće 4. novembra, potvrdeno je RTS-u. Izmene zakona kojima se uvodi "švajcarska formula" za rast penzija, stigle su u Skupštinu Srbije, a uskoro će se znati i tačan iznos povišice.

Sabor SPC na prošlogodišnjem zasedanju proglasio je ovu devojku (u vreme stradanja imala sedamnaest godina) svetom, a u njenom žitiju, između ostalog, stoji da je ta „Hristova djeva bila nezlobiva i prostodušna i da je rasla u pobožnoj i siromašnoj porodici“.

- Ovu mladu devojku, dok je u jesen pomagala pri sakupljanju drva ocu i bratu, oteše trojica Arnauta, neprijatelji Hristove vere, i htedoše je pomuslimaniti. Kako je ona to odlučno odbijala, i pored mnogih muka, jasno ispovedivši svoju čvrstu veru u Gospoda Isusa Hrista, ne pristade na drugog izabranika, osim onoga koji ju je svojom najslađom ljubavlju neizrecivo zaručio. Kraj reke Lapaštice mnogim mukama umorena i na kraju konjima rastrgnuta, dušom uziđe u nebeske bračne odaje da se sa Ženikom Hristom večno raduje. Njene svete mošti uzidane su uz stub hrama u njenom rodnom mestu Pasjanu - piše u žitiju.

U pravi čas

Jerej Dalibor Kojić, starešina Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Pasjanu, za „Alo!“ kaže da „nije slučajno da Gospod baš u ovo vreme obremenjeno projavljuje Svetu Bosiljku“.

- Danas, kada se lako prodaje obraz i baština, vaskrsli Hristos nam kao uzor postavlja svetu mučenicu iz Pasjana, u čijem je u krhkom telu kucalo herojsko srce koje je izabralo pre da strada nego da izda.

Pročitajte još:

Predanje o pravoslavnom podvigu i mučeničkoj smrti svete devojke Bosiljke koju je krasila nesvakidašnja lepota i danas živi u Pasjanu i celom Kosovskom Pomoravlju... Prepričavaju se i dan-danas mučne scene kada je porodica nesrećne devojke molila Arnaute da im dozvole da sakupe njene delove tela i sahrane ih na dostojan način. To je i urađeno - njeni zemni ostaci sahranjeni su najpre pored stare crkvice, a kasnije, prilikom obnove, uzidani su u hram.

Monahinje spevale pesmu

Gračaničke monahinje spevale su pesmu o Bosiljki i njenom mučeništvu, a deo stihova glasi:

Šta se sija nad Pasjanom?

Šta se sija, aman, aman, nad Pasjanom?

Čista duša mlade djeve, Čista duša, aman, aman, mlade Bosiljke!

Krhko telo, silna duša; Rastrgnuta, aman, aman, pokraj reku.

Majka rida i prikuplja Sveto telo, aman, aman, Mučenice.

Sad bosiljak svud miriše;

Njena duša, aman, aman, Bogom odiše.

Struk bosiljka uvenuće, A Bosiljka, aman, aman, nikad neće!

BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić odgovarao na provokativna pitanja naše novinarke