Milorad Dodik
Printscreen
Milorad Dodik

Printscreen

Milorad Dodik, Foto: Printscreen

- Vaša svetosti, povodom izbora na patrijaraški tron želim da Vam prenesem iskrene čestitke i srpskog naroda iz Republike Srpske i BiH sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika - istakao je Dodik.

Izrazio je uverenje da su SPC i pravoslavni vernici dobili dostojnog naslednika blaženopočivšeg patrijarha Irineja koji će uspešno predvoditi patrijaršijski tron i pravoslavni srpski narod.

- Siguran sam da ćete biti mudar i odgovoran duhovni vođa našeg naroda i da ćete u ovo teško vreme širiti duh jedinstva, dobrote i ljubavi. Izražavam najiskrenije želje da dugo godina dostojno upravljate SPC koja je uvek bila uz svoj narod i njegov duhovni i moralni oslonac - naveo je Dodik u čestitki.

Dodik je izbor Porfirija za patrijarha čestitaao i Svetom arhijerejskom Saboru SPC i poželio mnogo uspeha u daljem radu.

Branislav Nedimović

Printscreen

Branislav Nedimović, Foto: Printscreen

Nedimović novom poglavaru SPC poželeo dugo zdravlje

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede čestitao je na izboru novog patrijarha Porfirija.

- Vaša Svetosti, čestitam Vam dolazak na Svetosavski tron Srpske Pravoslavne Crkve. Uz želje za ličnu sreću i dobro zdravlje u ime svakog srpskog domaćina i poljoprvrednika, koji je crkvi oduvek svojim pravoslavnim bićem pripadao, i u svoje lično ime želim Vam da nam dugo ostanete Patrijarh vascelog srpskog naroda, gde god se on na ovom svetu nalazi - rekao je Nedimović.

Milo izmislio puč: Andrija Mandić

Tanjug

Milo izmislio puč: Andrija Mandić, Foto: Tanjug

Mandić: Izuzetna čast

Jedan od lidera vladajućeg DF-a i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić čestitao je njegovom preosveštenstvu Porfiriju izbor za patrijarha SPC u svoje i u ime srpskog naroda Crne Gore.

Mandić je čestitao i vernom narodu što je, kako je naveo, na čelo srpske Crkve izabran dostojan naslednik svojih prethodnika na tronu Svetog Save.

- Izuzetnu čast mi predstavlja činjenica što je novi patrijarh naš veliki prijatelj i neko ko nam je davao duhovnu i molitvenu podršku u našim najtežim borbama koje smo vodili u Crnoj Gori - naveo je Mandić na svom tviter nalogu.

Istakao je da je posebna privilegija srpske Crkve da između tri odabrana episkopa SPC, voljom Duha Svetog, bude izabran novi patrijarh Porfirije.

- Širom srpskih zemalja iz više miliona grla odleže: Aksios (dostojan) - napisao je.

Maja Popović

Alo.rs

Maja Popović, Foto: Alo.rs

Ministarka popović: Blagosloven koji dolazi u ime gospodnje

Ministarka pravde Maja Popović uputila je danas čestitku mitropolitu Porfiriju na izboru za novog partijarha SPC, saopšteno je iz Minsitarstva pravde.

- Sa velikom radošću Vam čestitam na izboru u tron prvojerarha Srpske pravoslavne crkve. Neka Vas dragi gospod molitvama Svetoga Save, prvog arhiepiskopa srpskog i svih ugodnika božjeg roda pravoslavnog i srpskog podrži na uzvišenoj službi patrijarha srpskog - navodi se u čestitki ministarke Popović.

- U ovom vremenu velikih izazova i iskušenja pred našom zemljom i ljudskom zajednicom želim da Vas reči bogoslužbene pesme ''Blagosloven koji dolazi u ime gospodnje'' uvek nadahnjuju u kormilarenju broda srpske crkve. Čestitajući Vam na izboru, želim da Vas uverim da ćete u Ministarstvu pravde Republike Srbije imati postojanog i pouzdanog saradnika na dobro našeg naroda, Republike Srbije i radost naše svete crkve - navodi se u čestitki ministarke Maje Popović.

Pročitajte još: