Branimir Nestorović
Printscreen/ Prva
Doktor Branimir Nestorović

Printscreen / Happy

Doktor Branimir Nestorović, Foto: Printscreen / Happy

Lekar koji je tokom svoje karijere spasao mnoge živote, imao je više nego zanimljive tvrdnje o korona virusu SARS-CoV-2. Iako se većina njegovih predviđanja ispostavila kao tačna, postoji nekoliko koje je nauka opovrgnula.

"Maske ne mogu da nas zaštite"

Zaštitne maske veoma malo štite, rekao je proletos Nestorović i naglasio da ništa ne može sprečiti prenos virusa. On je dodao da je važno da se nose maske, ali da ih Srbi ne nose kako treba.

- Što bi rekla jedna žena danas u prodavnici: "Nose maske kao rajf" - rekao je dr Nestorović.

Ipak, mnoge naučne studije širom sveta dokazale su efikasnost zaštitnih maski, a dr Darija Kisić Tepavčević je dala i sjajan primer koliko nas jedna obična hiruška maska može zaštititi.

- Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne - veorvatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obe nose zaštitne maske - i rezervoar zaraze, i osetljiva osoba - verovatnoća je manja od 1 odsto - istakla je dodajući da je jedino sigurno kod korona virusa da nas maska spasava od infekcije.

"UV zračenje će ubiti korona virus na leto"

U intervjuu za "Telegraf" dr Nestorović je otkrio da će korona virus nestati s dolaskom leta zbog visokog UV zračenja.

Verujete li doktoru Nestoroviću?

 

- Bitan je indeks ultravioletnog zračenja koji mora da bude preko 3 da bi ubio virus, a ne temperatura. Evo, recimo u Australiji je sad toplo, virus se i dalje širi. Doduše, ne mnogo. Nije toliko temperatura važna, nego indeks UV zračenja jer su ti zraci oni koji ubijaju virus. Čim ta brojka bude preko 3, može se očekivati da epidemija krene da se smiruje.

Nažalost, to se nije dogodilo, a naučnici su ubrzo dokazali da je potrebno mnogo više faktora koji bi obezbedili nestanak virusa, odnosno više temperature. Štaviše, u laboratoriji je dokazano da virus umire tek posle 15 minuta na temperaturi od 92 stepena.

Uostalom svedoci smo da smo najgoru epidemiju imali upravo u julu kada su se brojke novozaraženih kretale između 350 i 450 dnevno.

"Virus je veštačkog porekla"

Dr Nestorović nam je takođe skrenuo pažnju na jednu australijsku studiju koja je navodno dokazala da je virus veštačkog porekla.

- Grupa naučnika na čelu sa profesorom Petrovskim, istraživala je kako se virus vezuje za razne vrste ćelija. Najbolje se vezuje za ljudske ćelije. Mnogo manje za druge. Dakle, pada u vodu priča da je prešao sa životinje. Potpuno je jasno da je veštački, ali ostaje pitanje ko ga je napravio - istakao je u izjavi za "Telegraf" svojevremeno.

I u ovom slučaju naučnici još uvek nemaju dokaze da je virus veštačkog porekla. Štaviše, gotovo je sigurno da je potekao od slepih miševa, ali nije dokazano ko je bila životinja posrednik koja je virus prenela na ljude.

Pročitajte još: