ZAVIRITE U DŽUNGLU U SRCA GRADA Proverite zašto je Beogradski zoo-vrt jedna od najvećih turističkih atrakcija prestonice! (FOTO)

Lavovi i tigrovi, hijene i šakali, lame i kenguri, nilski konji i aligator, orlovi i papagaji, svi na jednom mestu.

Stanarima je najdragocenija ljubav koju dobijaju od posetilaca
Stanarima je najdragocenija ljubav koju dobijaju od posetilaca, Foto: Dejan Briza

 Niste zašli u džunglu. Nalazite se u beogradskom zoo-vrtu, domu i utočištu hiljada malih i velikih maza i zveri.

Zoološki vrt u Beogradu s pravom nosi naziv „Vrt dobre nade“ jer se u njemu, iz godine u godinu nalazi sve više nekada napuštenih, povređenih i nezbrinutih životinja, koje na ovom mestu dobijaju negu, hranu, a često i zamenu za mamu. Jedan od takvih je i beba kuna po imenu Milisav.

- Milisav je naš najnoviji stanar koji je u vrt došao iz nebezbednih uslova beogradskih ulica. Mi smo ga udomili, hranili na tri sata, mazili i razmazili. Toliko ljubavi i pažnje je ovde dobio da je, kako bi se što više igrao sa ljudima, počeo da živi njihovim ritmom i zamenio dan za noć - ispričao nam je Kristijan Ovari, biolog beogradskog vrta, glavni „krivac“ za Milisavove nove navike.

Biolog Kristijan Ovari sa kunom Milisavom
Biolog Kristijan Ovari sa kunom Milisavom, Foto: Dejan Briza

Kako kaže direktor vrta Srboljub Aleksić, pored kune, u vrt su neplanirano došle i mnoge egzotične životinje kao što su papagaji, zmije i vukovi.

- To su ponekad i tužne priče jer mi postanemo dom za nekog ljubimca koji bude oduzet na granici zbog neispravnih papira. Nekada, pak, to bude i srećna priča jer životinju spasimo sigurne smrti. U svakom slučaju, ovde svi oni dobiju ono što im je potrebno, a sudeći po ljubavi koju dobijaju od posetilaca, i više od toga - kaže Srboljub Aleksić, direktor zoo-vrta, i dodaje da odnedavno svi posetioci mogu da uživaju i u društvu jednog belog vuka koji je držan kao ljubimac.

 Ono što je svim stanarima na prvom mestu neophodno obezbediti je dovoljna, ali ne i prevelika količina hrane.

 - Mi imamo oko 1.000 različitih životinja u vrtu i svakoj od njih treba posebno ugoditi. Dok za slonicu Tvigi kuvamo po pet kilograma pirinča i seckamo preko 30 kilograma voća i povrća svakog dana, kod kune moramo da pazimo da na svaka tri sata dobije sasvim malu količinu mleka. Dok neki jedu sve pred sobom, drugi su izbirljivci, a da bismo svakome ugodili, ekipa iz naše kuhinje vredno radi još od rane zore - objašnjava Kristijan Ovari, koji, pored svog osnovnog posla, brani tapirima da otimaju grickalice pticama, a golubovima da kradu od papagaja.

Skakutavi pozer

Beba kengur najmlađi je stanovnik u Tadeuša Košćuška. Nedavno je rešio da izađe iz mamine torbe, pa od tada lovi sunčane uglove vrta, znatiželjne poglede posetilaca i kadrove njihovih fotoaparata. Poze u kojima on provodi vreme nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi