Pančevo
screenshot
Pančevo

screenshot

Pančevo, Foto: screenshot

Petar i Milica odlučili su da se sa dvoje male dece presele sa Vračara u Pančevo pre svega da bi, kako su rekli, rešili stambeno pitanje.

Dvaput veći stan nego na Vračaru

- Dobili smo mnogo veći stan za istu sumu novca. Da smo ostali na Vračaru da živimo, za istu sumu novca kupili bismo stan od 40 kvadrata, a u Pančevu smo kupili dvaput veći. Takođe, savršeno nam odgovara blizina Beograda zbog posla, ali i zbog drugih društvenih i kulturnih događaja. Za samo 20 minuta stignemo do centra Beograda, brže nego većina ljudi koji žive u različitim delovima glavnog grada - pričaju Milica i Petar.

Slično motive za preseljenje u Pančevo iz novobeogradskih blokova imao je i A. I. koji se sa suprugom preselio u susedni grad.

Gradskim autobusom na posao

Da njihovi primeri nisu usamljeni, potvrđuje i Đenđi Bevc, vlasnica jedne od agencija za promet nekretnina iz Pančeva.

- Beograđani sve češće kupuju stanove u Pančevu, jer je znatna razlika u ceni. Mnogi ostavljaju svoje stanove deci u Beogradu, a u Pančevu kupuju povoljne stanove na kredit koji je postao dostupan i primamljiv zbog niskih kamata. Beograđane, naročito starije, najviše privlači mirnoća u Pančevu, nema saobraćajnih gužvi, a ima vojvođanske ležernosti - kaže za "Blic" Đenđi Bevc.

Prosečan stan od oko 55 kvadrata u Pančevu se može kupiti i za 25.000 do 45.000 evra, dok je za stan iste veličine u Beogradu potrebno i do triput više novca, navode iz agencija za nekretnine.

- Cene zavise od lokacije, spratnosti i, naravno, od toga koliko su sređeni. Najtraženija lokacija u Pančevu je naselje Tesla, pa tek onda centar. U proseku, dvosoban stan u Pančevu od 56-57 metara kvadratnih može se kupiti po cenama od 30.000 do 35.000 evra. U Beogradu su cene takvih stanova od 50.000 do 90.000 evra. Kvadrat u novogradnji u Pančevu je 750 evra, mada ima i luksuznijih od 1.000 evra po kvadratu - kaže Đenđi Bevc.

Mirniji tempo i nema nervoze oko parkinga

Mirniji životni tempo kao prednost ističu i Milica i Petar Radulović.

- U Pančevu nema gužve, niti prevelike buke. Na Vračaru smo parking tražili po pola sata. Sve usluge, od obućara preko frizera, duplo su jeftnije nego u prestonici. I kada šetamo sa decom mnogo je jednostavnije jer Vračar je natrpan parkiranim vozilima po uskim trotoarima gde je pravo mučenje gurati dečja kolica. Zelenih površina je malo i do većinu morate kolima ili prevozom. U Pančevu imate najlepše lokacije za šetnju i igru, kao što su Gradski park, Tamiški kej, Narodna bašta... Zadovoljni smo jer nam je život postao smireniji i jednostavniji - zaključuju Radulovići.

Pročitajte još:

Aleksandra je iz Pančeva, suprug joj je Beograđanin, godinama su živeli u Beogradu, pa su odlučili da se ipak vrate u njen rodni grad. Uz sve pobrojano, Aleksandra ističe i niže troškove života, kao i više kvalitetnog vremena provedenog sa ćerkom.

Jeftiniji troškovi života

- Porodična pica, recimo, nije 1.800 dinara kao na Vračaru, nego 800 dinara. Osim toga, i vrtić je bio jeftiniji, jeftiniji su pregledi kod privatnog lekara, igraonice i prostori za proslavu rođendana... Škola je našoj ćerki baš blizu kuće, a muzička škola joj je na 15 minuta peške, pa i tamo ide sama. Osim toga, vikendi u Pančevu uopšte nisu dosadni. Ima predstava, ima filmova, a i kafa s drugaricama zakaže se mnogo lakše nego dok smo bili u Beogradu. Ako baš hoćete u provod u Beograd, i taksi je mnogo jeftiniji nego do mnogih beogradskih naselja - kaže Aleksandra.

Na pitanje da li su se pokajali odgovara odrično.

- U Beogradu nam je bilo dobro, a ovde nam je sjajno - zaključuje ona.

Bolje i za podstanare

Slične prednosti u Pančevu vidi i Mladen Regodić, asistent na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

- Supruga i ja smo živeli kao podstanari u stanu od 80 kvadratnih metara na Bežanijskoj kosi, koji smo mesečno plaćali oko 250 evra. Ona je dobila posao u Pančevu i to je bio glavni razlog da se i preselimo, da bi joj posao bio bliži. U tom trenutku nismo bili svesni koliko je drastično jeftiniji život nego u prestonici. Definitivno nam je bolje nego u Beogradu, nema nigde gužvi, do bilo koje lokacije možemo peške i imamo više vremena za druge stvari. Pančevo, iako je manji grad, ima sve što nam je potrebno, kao i Beograd, bar sada dok nam je dete malo. Najviše nas je oduševilo kada smo se preselili u opremljen renoviran stan od 55 kvadrata, koji plaćamo dvaput manje nego kada smo bili Beograđani - kaže Regodić.

Komentari (1)

rj38

12.12.2018 16:53

pica je svugde jeftinija nego u Bg,a i kvadrati stana!