Tenk T-72
EPA
Tenk T-72

EPA

Tenk T-72, Foto: EPA

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni, navodi Sputnjik.

Tenk T-72

EPA

Tenk T-72, Foto: EPA

Kako je doskorašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao u maju prošle godine pred vojnu paradu u Nišu, kada je ovaj tenk prikazan, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju, dodaje Sputnjik.

I tenkovi i BRDM-ovi su modernizovani pre nego što su isporučeni Vojsci Srbije.

Tenk T-72

EPA

Tenk T-72, Foto: EPA

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku ekspolataciju u Srbiji“.

„Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država“, rekao je Boldirjov za Sputnjik.

Tenk T-72

EPA

Tenk T-72, Foto: EPA

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione „mig-29“, helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme „Pancir“, dodaje Sputnjik.

Komentari (2)

Sparta

29.10.2020 07:51

Konačno. Hvala Bogu i Rusiji.. ? sada da nam dovezu ( da kupimo) S 400 ili S 300 V4 - ANTEJ 4000 sa svim pratecim PVO sistemima koji ih štite. I mirni smo... ☝️??