SVAKI VOZAČ MORA DA ZNA Koliko bi vremena trebalo da prođe od poslednjeg pića do prve vožnje?

Ne sedajte u vozilo ako ste pod dejstvom alkohola

Alko-test, saobraćajna policija
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Mnogi vozači, nažalost, uopšte ne čekaju da se otrezne posle pića, već pripiti sedaju za volan, dok mnogi i misle da su sposobni za vožnju samo pola sata ili sat nakon pića. To, nažalost, nije tačno, a preterano samopouzdanje, u ovom slučaju, može biti veoma opasno, jer alkohol veoma dugo ostaje u organizmu.

Nedavno je u Velikoj Britaniji, u jednom danu, u periodu od 5 sati ujutro do 11 pre podne, četvrtina zaustavljenih vozača bila kažnjena zbog vožnje u pijanom stanju (u VB, inače, dozvoljna količina alkohola u krvi iznosi 0,8 promila). To znači da se posle noćne pijanke alkohol dugo zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni da sednu za upravljač automobila.

Kako će alkohol delovati na vas zavisi od pola, starosti, metabolizma, telesne mase, vrste alkohola koja je uneta u organizam, o tome da li ste nešto pojeli pre pića, kao i stresu kome ste bili ili ste i dalje izloženi...

Britanska organizacija za bezbednost saobraćaja Road Respect analizirala je konzumiranje alkohola i sposobnost za vožnju pod njegovim dejstvom, prenosi HAK, i na osnovu te analize izdala preporuke o vremenu koje bi trebalo da prođe nakon pića, a pre sedenja za volan, odnosno o tome koliko dugo koji alkohol ostaje u organizmu.

Čaša vina (između 11 i 14 odsto alkohola, u proseku)

Alko-test, saobraćajna policija
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Jedno piće: 3,5 sata
Dva piča: 7 sati
Tri pića: 10,5 sati
Četiri pića: 14 sati
Pet pića: 17,5 sati

Čašica žestokog pića (40 odsto alkohola)

Jedno piće: 1,5 sat
Dva piča: 3 sata
Tri pića: 4,5 sata
Četiri pića: 6 sati
Pet pića: 7,5 sati

Pivo, lager (5 odsto alkohola)

Jedno piće: 2,5 sata
Dva piča: 5 sati
Tri pića: 7,5 sati
Četiri pića: 10 sati
Pet pića: 12,5 sati

Svakako posle ispijanja alkoholnih pića, najbolje je ostaviti vozilo da "odmara", jer su zdravlje i sigurnost najvažniji. Želimo vam laganu i sigurnu vožnju.

 

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi