Anatomija
Dejan Briza

 

Anatomija

Dejan Briza

Aleksandra Zelenović i Jelena Boljanović, asistenti Instituta za anatomiju „Dr Niko Miljanić“ gostovale su na štandu naše medijske kuće, Foto: Dejan Briza

Uoči velikog jubileja Instituta za anatomiju „Dr Niko Miljanić“, koji 2020. obeležava 100 godina postojanja, gosti naše medijske kuće imali su ekskluzivnu priliku da vide lekarsku torbu prof. dr Nika Miljanića, osnivača Instituta, sa njegovim originalnim instrumentima za disekovanje, koji su kupljeni 1920. u Beču.

Pročitajte najuzbudljivije priče naših gostiju!

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 25.10.2019. 18:58 Posetite naš štand na petom Sajmu medija Sajam medija, Foto: Dejan Briza/Alo Peti Sajam medija u toku je na Beogradskom sajmu. Štand Alo.rs u protekla dva dana posetio je veliki broj gostiju. Priče sa našim gostima možete da pročitate na sajtu i u štampanom izdanju u narednim danima.

Posetiocima je prikazan jedan deo eksponata iz Muzeja anatomije čoveka, kojim rukovodi prof. dr Milan Milisavljević. Videli su jedan od originalnih crteža iz kolekcije osnivača Instituta, profesora Nika Miljanića, a najveće interesovanje su izazvali gipsani anatomski modeli glave i vrata Margarete Gertrude Zele, poznatije kao Mata Hari.

Anatomija

privatna arhiva

Gipsani anatomski model glave i vrata poznate špijunke, igračice i kurtizane Margarete Gertrude Zele, poznatije kao Mata Hari, Foto: privatna arhiva

- Pokazali smo im plastinirane humane materijale, preparate mozga i srca. Ovi humani preparati su otporni na dezintegraciju, suvi su, bez mirisa i isparenja. Posebno za ovu priliku, posetiocima smo pokazali lekarsku torbu prof. Nika Miljanića, koja se čuva u Muzeju anatomije čoveka i može da se vidi samo za „Noć muzeja“ - kaže Jelena Boljanović, asistent beogradskog Instituta za anatomiju.

 

Anatomija

Dejan Briza

Mamutov zub, koji je Institut za anatomiju dobio od arheološkog parka Viminacijum, kao i preseci mozga najviše su zainteresovali decu, Foto: Dejan Briza

Pažnju su privukli i delovi ljudskog skeleta, koje su mogli da pogledaju izbliza.

- Lobanje iz rimskog doba, koje smo dobili zahvaljujući saradnji sa arheološkim parkom Viminacijum, kao i mamutov zub, najviše su zainteresovali decu. Pokazali smo i jedan kompletan dečji skelet i preseke mozga. Posetioci su pitali kad mogu da posete Muzej anatomije čoveka. Objasnili smo im da je to muzej zatvorenog tipa i da su posete dozvoljene samo dok traje kulturni spektakl „Noć muzeja“. Pozvali smo ih da dođu sledeće godine, kada naš Institut slavi jubilarnu godišnjicu - navodi Aleksandra Zelenović, asistent Instituta za anatomiju.

Anatomija

Dejan Briza

Posetioci Sajma medija mogli su izbliza da vide lobanje iz rimskog doba,  Foto: Dejan Briza

 

Telo kurtizane secirano posle streljanja

Muzej anatomije čoveka, koji je smešten u Institutu anatomije u Beogradu, ima zbirku od 16 starih mulaža, anatomskih modela od gipsa, koja je nastala 1920. u Parizu. Najveće interesovanje uvek izaziva mulaž glave i vrata Mate Hari. Posle optužbe za špijunažu i streljanja u Vinsensu, njeno telo je obrađeno formalinom, secirano i čuvano u Muzeju anatomije u Parizu, odakle je nestalo. Glava sa crvenom kosom i vrat su odvojeni od trupa, a poslužili su za izradu modela od gipsa koji se nalazi u vitrini Muzeja anatomije čoveka u Beogradu.

 BONUS VIDEO: Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije

 

Komentari (1)

Posetilac

28.10.2019 23:56

Ove devojcice su andjeli...