IPAK POMILOVANJE ZA DESANKU MAKSIMOVIĆ? Oglasili se ministar Šarčević i premijerka Brnabić

Kako je objasnio, predlog Zavoda treba da bude upućen Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

Desanka Maksimović
Desanka Maksimović, Foto: Foto: Instagram/printscreen

Odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pesnikinje "Tražim pomilovanje", nije konačna, kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je objasnio, predlog Zavoda treba da bude upućen Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.

- Zavod je stručno telo njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem. Do tada je sve deo procedure - objasnio je Šarčević.

Kako je kazao, obavešten je da se neće izbacivati ceo opus Desanke Maksimović, već da će se raspodeliti u zavisnosti od procene stručnjaka kojem uzrastu je primeraniji koji deo.

- Oni moraju da obrazlože svoju odluku i da je dostave Savetu. Tada, ako bude prihvaćena, odluka se šalje ministarstvu - kazao je Šarčević i dodao da je tražio da mu se dostavi taj dokoment.

Bez obzira na to da li je na tu odluku savet dao saglasnost ili ne, Ministarstvo prosvete može da je usvoji.

Povodom ovog slučaja se oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je na svom Tviter nalogu napisala da Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz lektire. 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi